Nekateri razmišljajo o zaprtju trgovin oz. odpuščanju, OZS opozarja na neenakopraven položaj neživilskih trgovin.

Od začetka preverjanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) 71 odstotkov trgovcev beleži upad prometa, kaže anketa, ki jo je med člani opravila sekcija trgovcev pri OZS.

Ob tem tretjina sodelujočih v anketi beleži upad med 20 in 30 odstotkov, 31 odstotkov pa ima od 30- do 50-odstotni upad prometa. O več kot 50-odstotnem upadu prometa poroča 11 odstotkov vprašanih, medtem ko ima četrtina vprašanih manj kot 10-odstotni upad prometa.

Anketa med trgovci je pokazala tudi, da se zaradi razmer, povezanih s pandemijo covida-19, 41 odstotkov trgovcev sooča s težavami pri dobavi blaga, prav toliko jih zaznava upad povpraševanja po izdelkih in storitvah pri končnih potrošnikih, so sporočili iz OZS.

Če ne bodo dobili pomoči v obliki nadomestil za skrajšan delovni čas ali čakanje na delo doma, slaba tretjina vprašanih trgovcev napoveduje odpuščanja, 13 odstotkov bo moralo svojo trgovino zapreti, dobra polovica vprašanih pa o zapiranju ali odpuščanju ne razmišlja.

Med temi, ki bodo primorani odpuščati, jih polovica ocenjuje, da bo delež odpuščenih delavcev znašal manj kot 15 odstotkov, slaba četrtina vprašanih bo primorana odpustiti med 25 in 50 odstotkov delavcev, 17 odstotkov vprašanih pa ocenjuje, da bo delež odpuščenih med 15 in 25 odstotkov. Več kot polovico svojih zaposlenih pa bo moralo odpustiti 11 odstotkov vprašanih.

Hkrati pa se tudi v trgovski dejavnosti soočajo s pomanjkanjem kadra, saj je 41 odstotkov trgovcev navedlo, da imajo težave dobiti ustrezen kader.

Na vprašanje, ali v svoji trgovini preverjajo pogoj PCT, je 62 odstotkov trgovcev odgovorilo pritrdilno, delno jih PCT preverja 17 odstotkov, pogoja pa ne preverja 21 odstotkov vprašanih.

Predsednik sekcije trgovcev pri OZS Primož Černic je ob tem opozoril na po njegovem neenakopraven položaj neživilskih trgovin. "Neživilske trgovine so bile v času epidemije med najbolj prizadetimi dejavnostmi, saj so bile zaprte kar sedem mesecev. Dodatno pa jih je sedaj prizadel pogoj PCT za potrošnike, s čimer se neživilske trgovine ponovno postavlja v neenakopraven položaj," je izpostavil Černic.

Potrošniki se namreč pogosteje odločajo za nakup specializiranega blaga v živilskih trgovinah, kjer pogoj PCT ne velja. "Če želimo specializirane trgovine ohraniti pri življenju, jim je nujno treba zagotoviti državno pomoč ali odpraviti pogoj PCT, s čimer bi specializirane trgovine postavili v enakopraven položaj z živilskimi trgovinami," je prepričan Černic.

Sekcija trgovcev pri OZS je anketo med svojimi člani izvedla med 8. in 10. oktobrom, v njej pa je sodelovalo 82 trgovcev.