Kot razlog za preklic dokapitalizacijske skupščine so v družbi Sava navedli administrativne razloge, izhaja iz objave na Ajpesu. Podrobnosti v družbi niso pojasnili. Sava je sicer v sklicu, ki ga je objavila konec aprila, skupščini predlagala povečanje kapitala s stvarnimi vložki Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Kapitalske družbe (Kad), ki bi za to namenila vsak po 16 milijonov evrov svojih terjatev do Save. Kapital družbe naj bi se tako povečal za 9,9 milijona evrov. Emisijska vrednost delnice bi pri tem znašala 3,22 evra.

Kot na spletu navaja časnik Finance, naj bi bila prav previsoka predlagana cena dokapitalizacijske delnice razlog za preklic ponedeljkove skupščine. Knjigovodska vrednost delnice je bila konec lanskega leta 1,55 evra. Proti predlagani ceni v višini 3,22 evra za delnico naj bi bili v SDH-ju in Kadu, ki imata skupaj 90 odstotkov kapitala.

Neuradni viri po navedbah časnika Finance razlagajo, da je spor okoli cene delnice v dokapitalizaciji povezan z namero za iztisnitev manjšinskih delničarjev iz kapitala Save. Dokapitalizacija bi namreč tlakovala tudi združitev Save in njene hčerinske družbe Sava Turizem v eno družbo.

S pretvorbo dolgov bi se sicer Sava občutno razdolžila. Do obeh državnih lastnikov ima še za dobrih 50 milijonov evrov dolga. Družbi se posojila iztečejo konec junija.