Kot so opozorili v današnjem sporočilu za javnost, je iz zadnjega obvestila vodstva zaposlenim razvidno, da podjetje nujno potrebuje dodatna sredstva.

Kot so zapisali, družba sedaj poravnava obveznosti do zaposlenih v skladu z zakonom in kolektivnimi pogodbami. Vendar so bili sindikati na avgustovskem sestanku na njihovo pobudo seznanjeni, da družba nujno potrebuje dokapitalizacijo.

Dokončna odločitev glede novih sredstev se po njihovih navedbah pričakuje 16. septembra. Zato so sindikati lastnike družbe pozvali, naj zagotovijo potrebna sredstva za dokapitalizacijo družbe ter ji omogočijo nadaljevanje obratovanja in potrebne investicije.

Družba je v lasti češkega konzorcija RIDG Holding, ki je pred dobrim letom začel postopke za prestrukturiranje proizvodnje. V tem času so se v lokalni javnosti pojavile govorice, da gre v družbi za umiranje na obroke. To so v tovarni zanikali, je spomladi pisal Posavski obzornik.

"Na žalost niti poslovodstvo niti člani nadzornega sveta sveta delavcev in sindikata niso prej opozarjali na razmere, ki so pripeljale do zaustavitve proizvodnje. Objektivnih informacij praktično ni bilo ali pa so bile skrajno skope," so zapisali.

Predstavniki sindikatov so opozorili, da je družba izjemno pomemben zaposlovalec na območju Krškega. "Od proizvodnje v podjetju je odvisnih bistveno večje število prebivalcev bližnje in daljne okolice, po naših ocenah okoli 1500, ki so s svojo zaposlitvijo neposredno ali posredno vezani na obratovanje podjetja," so navedli. Morebitna trajna zaustavitev proizvodnje bi zato po njihovem prepričanju imela katastrofalne posledice za to območje in bi veliko število delavcev pahnila v socialno stisko.

Sindikati so pozvali tudi vodstvo Občine Krško in gospodarsko ministrstvo, naj se aktivno vključijo v reševanje razmer. Predvsem naj v okviru svojih pristojnosti pomagajo pri vzpostavitvi pogojev za ohranitev delovnih mest in nadaljevanje proizvodnje. "Prepričani smo, da si niti država niti lokalna skupnost ne bi smeli privoščiti izgube delovnih mest v družbi Vipap Videm Krško," so poudarili.