Po uspešno zaključenem poslovnem letu 2022 so se v letu 2023 nakopičile izredne geopolitične, gospodarske in z naravnimi nesrečami povezane okoliščine, ki so krojile zahtevno leto, piše v letnem poročilu družbe in skupine Cetis za poslovno leto 2023, danes objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze. Poudarili so, da jim je kljub omenjenim izzivom uspelo ustvariti višje prihodke od prodaje in 18,3 milijona evrov čistega dobička.

Matična družba Cetis je lani povečala prihodke za 8,8 odstotka, na 68,2 milijona evrov, od tega je 71 odstotkov prihodkov ustvarila v tujini. Leto 2023 je sklenila s 16,3 milijona evrov čistega dobička, kar je 12,8 odstotka manj kot leto prej.

V Sloveniji se je lani nadaljeval trend množične zamenjave vseh dokumentov, povečalo pa se je tudi število izdanih tahografskih kartic. Ob tem so poudarili, da je slovenska osebna izkaznica prejela več nagrad, med drugim zlato nacionalno nagrado za inovacije 2023.

Na tujih trgih so uspešno izpeljali bistvene projekte in pridobili nekaj novih. "Ponosni smo na dolgoletno zaupanje naših dolgoročnih strateških poslovnih partnerjev, pa tudi na pridobljeno zaupanje novih," so poudarili.

Med drugim so odpremili potne liste v Nigerijo in Honduras ter komponente za potni list v Mehiko in Ekvador. Nadaljevali so izvedbo pogodb za Ekvatorialno Gvinejo, Burundi, Niger, Liberijo, Gvinejo Bissau, Maldive in Gambijo. V Liberiji so uspešno začeli projekt izdelave dovoljenj za delo tujcev, v Bosno in Hercegovino pa odpremili dokumente za promet.

Ob tem so napovedali, da bodo zaradi uspešnega poslovanja v zadnjih letih in povpraševanj ob obstoječi poslovni stavbi v Celju letos začeli gradnjo nove proizvodno-poslovne stavbe v velikosti več kot 9000 kvadratnih metrov, hkrati pa bodo tudi vlagali v najsodobnejšo strojno in programsko opremo. Celoten projekt bo predvidoma zaključen v prihodnjih treh letih.