V Sloveniji je bil nekoliko pod povprečjem – znašal je 92 odstotkov povprečja, kar je dve odstotni točki več kot leto prej.

Podatki kažejo na precejšnje razlike med državami članicami EU-ja po višini BDP-ja na prebivalca, so sporočili iz evropskega statističnega urada Eurostat. Najvišje ravni med 27 opazovanimi državami sta leta 2022 dosegala Luksemburg in Irska, ki sta povprečje EU-ja presegala za 161 in 134 odstotkov.

S precejšnjim zaostankom sledijo Danska (36 odstotkov nad povprečjem), Nizozemska (30 odstotkov nad povprečjem), Avstrija (25 odstotkov nad povprečjem), Belgija (21 odstotkov nad povprečjem), Švedska (19 odstotkov nad povprečjem) in Nemčija (17 odstotkov nad povprečjem).

Visoke številke v Luksemburgu so po mnenju statistikov posledica dejstva, da je v državi zaposlenih veliko število tujcev in tako prispevajo k njenemu BDP-ju, niso pa njeni rezidenti in se njihova potrošnja evidentira v nacionalnih računih držav, kjer imajo stalno bivališče. Visoko raven BDP-ja na prebivalca na Irskem pa je mogoče deloma razložiti s prisotnostjo velikih multinacionalnih podjetij z intelektualno lastnino.

Na drugi strani lestvice imajo najnižji BDP na prebivalca Bolgarija (41 odstotkov pod povprečjem), Slovaška (33 odstotkov pod povprečjem) in Grčija (32 odstotkov pod povprečjem).

Slovenija je položaj na lestvici lani izboljšala za dve odstotni točki in za povprečjem EU-ja zaostala za osem odstotkov.