Letos pa v Talumu načrtujejo minimalno rast prihodkov in dobička.

Kot so za STA pojasnili v podjetju, letošnje leto zanje pomeni leto prilagajanja na nove razmere, ob tem pa jih čaka še investicijsko zelo dinamično leto. Na doseganje zastavljenih načrtov bodo po njihovi oceni, predvsem glede na razmere na trgih in v panogi, vplivali zlasti zmanjšan obseg povpraševanja in še vedno neprimerljivi konkurenčni pogoji za slovensko industrijo.

Glede vpliva ukinitve proizvodnje v elektrolizi v Talumu poudarjajo, da so jo zmanjševali že od leta 2018, najprej kot načrtno prestrukturiranje, da bi povečevali delež uporabe recikliranega aluminija, nato pa tudi zaradi kriznega krčenja proizvodnje kot posledice neprimerljivih pogojev poslovanja energetsko intenzivne industrije v Sloveniji glede na druge evropske države ter zaradi energetske draginje.

"Nadomestilo za kritje posrednih stroškov emisij toplogrednih plinov je večina proizvajalcev aluminija v Evropi prejemala že od leta 2013, v Sloveniji pa je bilo po desetletju nenehnih prizadevanj to prvič izplačano lani za leto 2022, kar je bilo vzrok za zaustavitev proizvodnje primarnega aluminija v elektroliznih celicah konec lanskega marca," pojasnjujejo v Talumu.

Posledica takšne odločitve je približno 25-odstotni padec obsega skupnih čistih prihodkov prodaje izdelkov iz aluminija v primerjavi z letom prej, kljub temu pa so izključno zaradi povečevanja deleža prodaje izdelkov z višjo dodano vrednostjo ustvarili nekoliko višji čisti dobiček in rast dodane vrednosti na zaposlenega, so še dodali v podjetju, ki letos zaznamuje 70 let, odkar so v Kidričevem iz elektroliznih celic pritekli prvi kilogrami aluminija.

Talum trenutno zaposluje nekaj več kot 1300 ljudi, še vedno pa so v iskanju dodatnih zaposlenih. Kot so pojasnili za STA, bodo namreč potrebovali nove sodelavce na novih proizvodnih linijah rondelic, ki jih trenutno še vedno inštalirajo.