V času zaustavitve so zamenjali računalniško opremo in nadgradili programsko opremo nadzornega sistema upravljanja bloka ter opravili ostala redna vzdrževalna dela, so v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE).

V času ustavitve Teša 6 je oskrbo Slovenije s toplotno energijo zagotavljala ena plinska turbina, so še navedli v HSE-ju, pod okrilje katerega spada Teš.

Do začasnih ustavitev Teša 6 sicer prihaja večkrat. Pred tem so ga nazadnje ustavili marca letos zaradi netesnosti na uparjalniku kotla. Aprila lani je bil blok ustavljen zaradi izvedbe rednih vzdrževalnih del, oktobra pa zaradi varčevanja s premogom za zimske mesece.

V prihodnje bo delovanje Teša omejeno predvsem na obdobja, ko bo elektrika na trgu dražja in ko bo v našem sistemu primanjkljaj električne energije, je v nedavnem intervjuju za Dnevnik dejal generalni direktor HSE-ja Tomaž Štokelj. Kratkoročno si energetske oskrbe Slovenije brez termoelektrarne ne predstavlja, "a če moramo kuriti drag premog in kupovati drage kupone, potem elektrika iz nje ne more biti poceni", je opozoril.

To, ali bo Teš v prihodnje več stal kot delal, bo tako po njegovih besedah odvisno od količin domačega premoga in cen na trgu. Ocenil je, da izkopane količine domačega premoga verjetno ne bodo nikoli več takšne, kot so bile, in tudi Teš ne bo več proizvajal toliko kot včasih, torej okoli štiri teravatne ure na leto.

Menil je tudi, da bi lokacija v Šoštanju tudi po izstopu iz premoga morala ostati energetska, z večgorivnim kotlom, o gradnji katerega bi bilo treba razmisliti, in sončnimi elektrarnami. HSE na Družmirskem jezeru načrtuje 140-megavatno sončno elektrarno, na za turizem neuporabljenem delu Velenjskega jezera pa še dodatnih 20 megavatov veliko sončno elektrarno. Sončne elektrarne načrtuje na deponijah nad premogovnikom in na degradiranih območjih.