ITA bo po navedbah italijanskega gospodarskega ministrstva polno operativna od 15. oktobra, z današnjo odločitvijo pa lahko že začne prodajati vozovnice.

Kratica ITA predstavlja družbo Italia Trasporto Aereo. Ta je danes od italijanske agencije za civilno letalstvo ENAC dobila certifikat za upravljavca zračnega prometa in licenco za izvajanje zračnega prevoza, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. "ITA lahko vzleti," je dejal predsednik ENAC-a Pierluigi Di Palma.

O podrobnostih zagona novega podjetja se italijanska vlada še dogovarja z Evropsko komisijo.

Prvi poleti nove letalske družbe so predvideni od sredine oktobra. ITA naj bi delovanje začela s floto 52 letal, številka naj bi se do leta 2022 povečala na 78, do leta 2025 pa na 105 letal. Število zaposlenih naj bi letos doseglo od 2750 do 2950, število pa naj bi se do leta 2025 povečalo do 5700.

Na začetku delovanja italijanska vlada pričakuje rdeče številke, mejo dobičkonosnosti pa naj bi nova družba prebila v tretjem četrtletju 2023. Njeni glavni bazi bosta rimsko letališče Fiumicino in milanski Linate.

Sprva bo predvidoma povezovala 45 destinacij na 61 progah, do leta 2025 naj bi se ta številka dvignila na 74 destinacij in 89 letalskih linij. V zimski sezoni 2021 naj bi na daljše proge ITA letela v New York iz Rima in Milana ter v Tokio, Boston in Miami iz Rima. V poletni sezoni 2022 se napovedujejo novi poleti v Sao Paulo, Buenos Aires, Washington in Los Angeles.

Italijanska vlada se je po letih velikih poslovnih težav Alitalie in neuspešnih poskusih privatizacije odločila to podjetje ugasniti in zagnati novega. Evropska komisija preverja, ali je celoten postopek v skladu z evropsko zakonodajo, zlasti pravili državne pomoči.