Predstavitve si je po besedah Jureta Jazbinška iz službe za odnose z javnostmi v Gen energiji udeležilo okoli 100 ljudi, ki so večinoma izrazili podporo projektu, je dejal za STA.

A avli informacijskega središča Gena na Vrbini so se lahko obiskovalci seznanili z osnovnimi podatki o gradnji JEK-a 2, ogledali so si lahko tudi tridimenzionalni prikaz projekta, za dodatna pojasnila pa so jim bili na voljo strokovnjaki iz Gen energije.

Na več panojih so med drugim obiskovalcem predstavili podatke, kakšni sta bili proizvodnja in poraba električne energije v preteklosti in kaj kažejo projekcije za prihodnost. "Vsi napovedujejo, da se bo poraba električne energije povečevala, ob tem, da želi tudi naša država izstopiti iz uporabe premoga in da bomo predvidoma leta 2043 zaprli zdajšnjo Nuklearno elektrarno Krško," je povedal Jazbinšek. Izpada, ki bo nastal, po njegovih besedah ne bo mogoče nadomestiti z obnovljivimi viri energije, zato je nujna gradnja JEK-a 2.

Na panojih so obiskovalcem prikazali prednosti proizvodnje električne energije v jedrski elektrarni, med drugim, da ni odvisna od zunanjih vplivov, vremena in podobno, da jedrska elektrarna zavzame najmanj prostora in da ima najmanjši vpliv na okolje.

Prikazano je bilo, kaj se zgodi z jedrskimi odpadki v Krškem, kako bo videti odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov ter kakšne so možnosti, da jedrska elektrarna eksplodira. "Do jedrske eksplozije v jedrski elektrarni nikakor ne more priti. Zanjo namreč potrebuješ 90-odstotno obogatitev urana, medtem ko imamo pri nas le petodstotno obogateni uran. Za jedrsko bombo potrebuješ tudi veliko maso urana na kupu, medtem ko je pri nas uran polnjen v tanke paličice, med katerimi je zrak," je povedal Jazbinšek.

Pojasnil je še, da bo iz hladilnega stolpa, ki je predviden ob JEK-u 2, izhajala zgolj čista para. Glede pomislekov, da bo JEK 2 zgrajen na potresnem območju, pa je dejal, da so tudi drugje po svetu jedrske elektrarne zgrajene na potresnih območjih, "vendar so grajene zelo robustno, zato lahko prestanejo zelo močne potrese".

Četrtkovo predstavitev v Krškem si je po Jazbinškovih podatkih ogledalo okoli 100 ljudi. "Večinoma so bili odzivi zelo pozitivni, kar je bilo tudi pričakovano. Povečini je namreč šlo za ljudi iz okolice, ki že desetletja živijo z jedrsko elektrarno," je povedal.

Do poletja bo potujoča predstavitev projekta obiskala Sevnico, Škofjo Loko, Maribor, Bistrico ob Sotli in Brežice. Nato bodo sledile še predstavitve v drugih mestih. Gen energija bo informacije o projektu redno objavljala tudi na spletni strani jek2.si, so sporočili iz družbe.