Gradnja stavb se je podražila za 0,7 odstotka, gradnja drugih inženirskih objektov za 2,6 odstotka, specializirana gradbena dela pa za 3,4 odstotka, so izračunali na statističnem uradu.

Med specializiranimi gradbenimi deli so se najbolj podražile storitve v dejavnosti pripravljalna dela na gradbišču (4,0 odstotka). Inštaliranje pri gradnjah je bilo za 3,7 odstotka dražje kot v zadnjem četrtletju lani, krovstvo in druga specializirana gradbena dela za 3,2 odstotka, zaključna gradbena dela pa za 2,4 odstotka.

Med inženirskimi objekti se je gradnja cest in železnic v opazovanem obdobju podražila za 2,2 odstotka, gradnja objektov oskrbne infrastrukture za 3,3 odstotka in gradnja drugih inženirskih objektov za 5,1 odstotka.

Podatke o cenah storitev v gradbeništvu je statistični urad začel zbirati letos. Gibanje cen spremlja četrtletno v vseh gradbenih dejavnostih, po vrstah objektov in vrstah gradbenih del.

Kot so pojasnili, nova evropska uredba za področje poslovnih statistik predvideva razvoj samostojnega indeksa cen proizvajalcev v gradbeništvu, vendar le za gradnjo novih stanovanj. Ker so želeli zajeti celotno področje gradbeništva, so razvili indekse cen za vse gradbene dejavnosti ter za vse vrste objektov.