Letos bo sicer Nemčija še imela rast, ki bo po predvidevanjih IfW-ja 1,4-odstotna oz. 0,7 odstotne točke nižja od junijske napovedi. Prihodnje leto pa se bo nemški bruto domači proizvod po napovedih skrčil za 0,7 odstotka.

IfW predvideva, da bo v Nemčiji letos inflacija osemodstotna, prihodnje leto pa naj bi bila ta še višja, 8,7-odstotna.

"Ob visokih uvoznih cenah energije se Nemčiji ne obeta nič dobrega. Zlasti energetsko intenzivni sektorji bodo močno prizadeti," opozarja inštitut. Nemški račun za uvoz energije naj bi se letos povečal za 123 milijard evrov, prihodnje leto pa še za 136 milijard evrov.

Ta sredstva bodo zmanjkala pri domači porabi in znižala dobičkonosnost energetsko intenzivnih podjetij. "Rezultat bo, da bo nemška proizvodnja prihodnje leto za 130 milijard evrov nižja od dosedanjih pričakovanj," so zapisali pri IfW.

Pričakujejo, da se bo kupna moč zasebnih gospodinjstev prihodnje leto zmanjšala za 4,1 odstotka, kar bi bil največji padec od združitve Nemčije.

"Energetska kriza je uničila, kar naj bi bilo sicer močno okrevanje po pandemiji covida-19. Drag uvoz energije pomeni, da mora Nemčija zdaj v tujino prenesti veliko večji delež sredstev kot kdaj koli prej, zaradi česar je na splošno revnejša. Vlada lahko s svojimi paketi pomoči le prerazporedi bremena, ne more pa jih odpraviti," je dejal podpredsednik in glavni ekonomist inštituta Stefan Kooths.

Nemški bruto domači proizvod naj bi se krčil vse do tretjega četrtletja 2023, ko naj bi malenkost porasel. Za leto 2024 IfW Nemčiji napoveduje 1,7-odstotno gospodarsko rast.

V recesijo v trenutnem in prihajajočih četrtletjih drsi tudi območje z evrom, ki bo sicer po napovedih inštituta letos imelo 2,8-odstotno gospodarsko rast, prihodnje leto naj bi stagniralo, leta 2024 pa zraslo za 1,6 odstotka.

Inflacija v območju z evrom bo po napovedih letos dosegla 8,1 odstotka, kar je največ od vzpostavitve denarne unije. Prihodnje leto naj bi padla na 7,2 odstotka, znatneje pa se bo s padcem cen energentov znižala leta 2024.

V najnovejši napovedi je IfW napovedal še rast svetovnega gospodarstva, ki bo letos 2,9-odstotna, prihodnje leto pa 2,2-odstotna.