Kazalnik je bil v desetem letošnjem mesecu štiri odstotne točke nižje tudi od dolgoletnega povprečja.

Na mesečni ravni so se poslabšale vse štiri sestavine kazalnika zaupanja potrošnikov. Pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu je za pet odstotnih točk nižje, pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi se je spustilo za tri odstotne točke. Trenutno finančno stanje v gospodinjstvu je prav tako nižje za tri odstotne točke, pričakovanje glede večjih nakupov pa za dve odstotni točki.

Precej se je poslabšal tudi kazalnik o gibanju cen v prihodnjih 12 mesecih, in sicer za sedem odstotnih točk. To pomeni, da je med slovenskimi potrošniki vedno več takih, ki pričakujejo podražitve, pojasnjuje statistični urad. Omenjeni kazalnik je dosegel najvišjo raven po septembru 2012.

Na letni ravni pa je bilo oktobra mnenje potrošnikov boljše. Glede na oktober lani je bila namreč vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov oktobra letos za štiri odstotne točke višja. To je zlasti posledica višjih pričakovanj potrošnikov glede gospodarskega stana v državi (za 14 odstotnih točk), rahlo sta se izboljšali tudi pričakovanje glede večjih nakupov (za dve odstotni točki) in mnenje o trenutnem finančnem stanju gospodinjstva (za eno odstotno točko). Kazalnik pričakovanje potrošnikov glede finančnega stanja v gospodinjstvu je ohranil vrednost iz prejšnjega leta.

So pa potrošniki bolj pesimistični glede večjih investicij. Vsi trije kazalniki, ki jih statistični urad spremlja četrtletno, so se glede na julij poslabšali: pričakovanja potrošnikov glede obnove stanovanja za sedem odstotnih točk, pričakovanja glede nakupa avtomobila za tri odstotne točke in pričakovanja glede nakupa ali gradnje stanovanja za dve odstotni točki, so še zapisali.