Vesna Vuković naj bi imela znotraj stranke Svoboda veliko moč. Foto: BoBo
Vesna Vuković naj bi imela znotraj stranke Svoboda veliko moč. Foto: BoBo

Ali je takšna politična podpora in povezanost nekaj normalnega za najpomembnejšo policijsko enoto, ki bi morala biti popolnoma neodvisna od politike, naj presojajo drugi. Je pa zagotovo zanimiv dogodek, ki naj bi se zgodil 18. maja, ko je po neuradnih podatkih na NPU vkorakala generalna sekretarka največje vladne stranke Vesna Vuković, ki naj bi se tam zadržala kar nekaj časa, pozdravit pa naj bi jo prišel tudi sam direktor Darko Muženič. In kaj je Vuković počela na uradu, ki je specializiran za preiskovanje najhujših oblik kaznivih dejanj?

To smo včeraj preverjali na Policiji: ali drži podatek, da je bila generalna sekretarka na obisku na NPU-ju? Na kakšnem obisku torej, zasebnem ali službenem? Če je bila službeno, nas je zanimalo, ali v vlogi sekretarke stranke? In, ali to pomeni, da zastopa stranko GS v kakšnem predkazenskem postopku? Ali pa je morda prišla naznanit kakšno kaznivo dejanje v svojem osebnem imenu? Predstavnica Policije za odnose z javnostmi Maja Ciperle Adlešič nam je odgovorila, da na vprašanja zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov ne morejo odgovoriti. A pozor, ob tem je še dodala: ”Ne drži pa, da bi imel obisk direktor NPU-ja.”

Zanimivo, saj nismo spraševali, ali je bila Vuković na obisku pri direktorju NPU-ja. In če na Policiji ne odgovarjajo na vprašanja glede konkretnih fizičnih oseb, zakaj potem odgovorijo, da Vuković ni bila na obisku pri direktorju. Zato jim pišemo se enkrat – če lahko povedo, da ni bila na obisku pri direktorju, potem tudi lahko odgovorijo, kaj je počela na NPU-ju in pri kom je potem bila na obisku? Odgovor enak prvemu. O konkretnih osebah nič!

Novinarka TV Slovenija Eugenija Carl. Foto: RTV Slovenija
Novinarka TV Slovenija Eugenija Carl. Foto: RTV Slovenija

So pa medtem s Policije že odgovorili časopisu Dnevnik, da je Vuković na NPU prišla podat ovadbo.

In zdaj k bistvu. Si predstavljate, da državljan, recimo mu Janez Novak, pride na Nacionalni preiskovalni urad, kjer naj bi se ukvarjali s preiskovanjem najzahtevnejših oblik gospodarskega in organiziranega kriminala, Janez pa bi želel podati ovadbo in bi si zaželel, da ga sprejmeta še dva preiskovalca? Skoraj prepričana sem, da bi tega Janeza vratar na Litostrojski lepo odslovil in ga poslal na najbližjo policijsko postajo ali policijsko upravo, kjer naj prijavi kaznivo dejanje. Zagotovo pa ga v prostorih NPU-ja ne bi sprejel in ga prišel pozdravit še prvi mož te ustanove.

Ampak Vesna Vuković seveda ni navadna državljanka, ona je vendarle generalna sekretarka največje vladne stranke, ki obvladuje tudi notranji resor, torej tudi Policijo. S tem so verjetno povezane tudi kadrovske zamenjave, ki na najvišjih položajih v Policiji potekajo te dni. Poznavalci pravijo, da gre za enake metode in politične interese kot v prejšnji vladi, kjer so zamenjali vse ljudi na vodilnih položajih in nastavili svoje, politično sprejemljive. Zgodba se očitno ponavlja, politično kadrovanje nadaljuje, razrešujejo ljudi, ki so bili imenovani v mandatu te vlade, ko je notranji resor prevzela ministrica Tatjana Bobnar, ki se je zaradi konflikta s predsednikom vlade morala posloviti, saj ni privolila v kadrovanje po političnih željah. Zdaj se je očitno treba znebiti še vseh tistih, ki so bili na položaje imenovani v času Bobnarjeve. Da se počisti do konca. Kar so lani očitali Bobnarjevi in Lindavu, da nista dovolj hitro počistila Janševih kadrov. Že takrat se je Vesni Vuković zdelo primerno, da se vtika tudi v policijske kadre, saj kot je znano, se je Bobnarjevi pritoževala nad direktorjem novogoriške policijske uprave.

Bobnarjeva je zaradi političnih pritiskov odstopila, pozneje so se znebili še prvega moža Policije Boštjana Lindava, naslednja politična žrtev je očitno prvi mož kriminalistične policije David Antolovič, za katerega se je v Policiji že nekaj časa govorilo, da je naslednji na seznamu za odstrel. In še nekaj direktorjev policijskih uprav. Koper, Maribor? Kje še?

Ampak zanimivo – čeprav so vladajoči Lindavu in Bobnarjevi očitali, da prepočasi čistijo kadre prejšnje oblasti, sami niso po njunem odhodu zamenjali niti enega zaposlenega, ki ga je ustoličila Janševa vlada. Vsi so ostali na svojih položajih, tako v kriminalistični policiji kot na Nacionalnem preiskovalnem uradu. Tudi pomočniki in namestniki, ki si jih je izbralo vodstvo pod prejšnjo oblastjo.

Številni v največji vladni stranki pa se sprašujejo, kdaj bo na vrsti za odstrel Vesna Vuković? Slišati je, da jo imajo polno glavo povsod naokoli, ker kadruje, kliče na zagovor ministre, poslance in druge. Premier Golob jo brani, kar niti ne preseneča, saj sta bila z Vesno Vuković povezana že od nekdaj, ko ji je Golobov Gen-I še kot novinarki nakazoval denar, nekaj več kot 100 tisoč evrov. Zakaj, nikoli nista pojasnila, je pa Vesna Vuković potem dobila službo še v stranki. Kje drugje bi najbrž težko, saj je brez visokošolske izobrazbe.

Kaj je torej generalna sekretarka stranke imela iskati na NPU-ju? Če smo malce cinični, se lahko vprašamo, ali je šla po nasvet, kako poslance prisiliti, da jim vpogleda v telefone?

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.