Foto: Val 202
Foto: Val 202

Že od nastopa nove vlade se del javnosti boji, da bo nova koalicija ustavila projekt samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve, ki ga je med svojim zadnjim mandatom izumila prejšnja vlada. Najbrž tudi zato, ker vsi razumemo, da gre za projekt, ki ga je treba ustaviti, namreč natančno iz spoštovanja do slovenske osamosvojitve – zato, ker mora strokovnost prevladati nad ideologijo. Muzej, ki pokriva obdobje in dosežke slovenskega osamosvajanja, že imamo. Imenuje se Muzej novejše zgodovine, osamosvojitev namreč časovno spada v novejšo slovensko zgodovino.

Poslušaj kolumno! Ti, ti, nagajivka!

Za ustanavljanje novih muzejev obstaja strokovni postopek, ki ga je prejšnja vlada v lastni vznesenosti zaobšla, ključno težavo zagovornic in zagovornikov samostojnosti omenjenega muzeja pa ta trenutek predstavlja to, da je aktualna ministrica za kulturo pač "iz foha" in je ni mogoče žejne peljati čez vodo.

Bitka za samostojni beton, samostojne stene in samostojno tablo na pročelju je, jasno, zgolj paravan, dimna zavesa za to, ki poteka v ozadju – bitko za zasluge za največji dosežek Slovenk in Slovencev v vsej naši zgodovini. Pri tem, ko je velik del osamosvojiteljev, ki si najbolj goreče prizadeva, da bi jih "zgodovina slišala", še vedno politično dejaven, kar seveda onemogoča kakršno koli distanco in objektivno vrednotenje njihovih vlog v procesu osamosvajanja, prav to pa je temeljni namen muzejev.

Umestitev v zgodovino zahteva čas, ni je mogoče doseči "prek vrste", naj si za to goreči osamosvojitelji še tako prizadevajo. Muzeji so resna reč, ne igračke v rokah partikularnih samovšečnosti.

Kaj si o zadevi misli nekdanji predsednik republike Borut Pahor, smo videli; njegovo stališče je v neki pred kratkim izpraznjeni Bata vrečki. Kaj si o zadevi misli slovenski politik Lojze Peterle, pa smo slišali. Misli si, da imajo ministri sicer vedno prav, z ministricami je po mnenju gospoda Peterleta tako, da se kaka baje kdaj vede kot nedoletna, nagajiva punčka v peskovniku. Ki dedkom pokvari igro.

Moment. Mar je Peterle, moški v zrelih letih, dopuščeno raven šovinističnega pokroviteljstva v slovenskem javnem govoru ravnokar potopil v neslutene nižave in samostojno mlado žensko podučil, naj vendar odraste? Pa ne, da je ministrici za kulturo Republike Slovenije, ki jo tako zelo ceni in spoštuje, pravkar razložil, da se politika vodi izključno tako, kot jo vodi on? Oziroma oni.

Pa smo mislili, da smo dno že dosegli. Se bojim, da bodeča neža za najbolj seksistično izjavo leta ne bo dovolj. Pa šele januarja smo.

Toda, zakaj nas dejstvo tovrstnega odkrito mizoginega govora v Sloveniji leta 2023 preseneča? Naši predsednici države in parlamenta po lastnih besedah nista feministki; ena zato, ker meni, da ženske ne potrebujemo prednosti, potrebujemo le enakopravnost, druga zato, ker enako spoštuje oba spola.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.