Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na vprašanja poslancev, kdo mu je v bistvu omogočil, da se je lahko vrnil na direktorsko mesto, po tem, ko je bil v času prejšnje oblasti nezakonito razrešen, je Muženič dejal, da je o tem odločilo sodišče. In da se je na položaj vrnil, ker je imel pravnomočno in izvršljivo sodno odločbo. Ulčar Cvelbar je kar nekaj časa skušala priti do te sodbe, ki govori, da mora delodajalec nazaj zaposliti Muženiča na direktorski položaj, vendar je ugotovila, da takšna sodba ne obstaja. Da nobeno sodišče ni pravnomočno odločilo o tem, o čemer je v državnem zboru razlagal direktor NPU-ja.

Sorodna novica Kaj je pred preiskovalno komisijo povedal in kaj zamolčal direktor NPU-ja Darko Muženič

Še več, dejal je celo, da če ne bi prišel nazaj na ta položaj, bi verjetno koga ovadil. Verjetno Boštjana Lindava, ker da je bil takrat njegov prvi nadrejeni. Neupoštevanje pravnomočnih sodnih odločb sodišča pa da je kaznivo dejanje, je še razlagal poslancem. A kot kaže, je to vse prej kot resnica, sodne odločbe govorijo drugače. Nikjer ni zapisano, da mora policija vrniti Muženiča na to delovno mesto, takšne sodbe nima niti delodajalec. Muženič je to v resnici dosegel s poravnavo. Kot je poročala kolegica, je pobudo za mirno rešitev spora dal kar sam, vlada pa ji ni nasprotovala. Vrnitev na NPU mu je torej omogočila politika, ne sodišče, kot navaja Muženič. Seveda se ob tem postavlja vprašanje, zakaj bi prvi mož Nacionalnega preiskovalnega urada lagal na pričanju v državnem zboru? Zakaj bi navajal neresnice? Zakaj bi govoril o sodbi, ki ne obstaja? Zakaj bi želel zavajati poslance, da politika nima nič z njegovo vrnitvijo na ta položaj? Kaj bo na takšno početje rekla Komisija za preprečevanje korupcije? Kako bo to pojasnila policija ali Muženič sam?

Krivo pričanje pred parlamentarno komisijo je kaznivo dejanje. Pred kratkim je policija, neuradno seveda, sama v javnost posredovala podatek, da obravnavajo nekdanjega prvega moža policije Boštjana Lindava, ker da naj bi krivo pričal pred parlamentarno komisijo. Lindav je takoj vedel, kaj to pomeni in kaj sledi ter da je to samo še en manever v nadaljevanju agonije zoper njega, ker je trn v peti vladajoči politiki. Zato se je sam umaknil in se čez noč upokojil. V intervjuju za Dnevnik je povedal, da je dobil informacijo, da se ga želijo na policiji na vsak način znebiti, da so dobili takšna navodila. In to čeprav jim v postopkih zoper njega zaradi domnevnega krivega pričanja pred preiskovalno komisijo, ni sledila niti tožilka. Kot je razkril za Dnevnik, je namreč izvedel, da naj bi tožilka policistom jasno povedala, da zbrani dokazi ne zadostujejo za uvedbo postopka. Pa jih na policiji tudi to ni ustavilo. Prižgali so se mu vsi alarmi, da mora ukrepati, če noče končati na cesti. Zato se je upokojil, je povedal.

Pa vendar, policija s postopki zoper Lindava ni uspela. Za netočne so se izkazale tudi trditve enega od spletnih portalov, kjer so trdili, da je Lindav krivo pričal in kot dokaz objavili dokumente notranjega ministrstva, ki da to dokazujejo. Tožilstvo je namreč prejšnji teden zavrglo naznanilo suma kaznivega dejanja krive izpovedbe, ki so ga spisali v službi generalnega direktorja policije, ki jo vodi Uroš Lepoša. Če sklepamo, kako zelo se je policija angažirala, da je preganjala Lindava zaradi suma krive izpovedbe v državnem zboru, potem lahko pričakujemo, da bo ta ista policija sprožila tudi vse mogoče postopke zaradi domnevnega krivega pričanja prvega moža NPU-ja Darka Muženiča. Poslancem je namreč razlagal o sodbi, ki ne obstaja, in jih prepričeval, kako politika nima nič z njegovim ponovnim imenovanjem na mesto prvega varuha zakonitosti policijskih postopkov.

Kako naj ljudje še zaupajo policiji in NPU-ju, če nenehno beremo in poslušamo neke zgodbe o vpletanju politike v policijske postopke, takšne in drugačne. In kako naj potem verjamemo, da bodo kriminalistične preiskave glede domnevno spornega poslovanja podjetja Gen-i, ki ga je včasih vodil predsednik vlade, in preiskava nepravilnosti pri nakupu sodne stavbe na Litijski, korektne in objektivne. Ob tem, da smo lahko že večkrat prebrali, da ima Muženič vso mogočo podporo predsednika vlade.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.