Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Resnično sijajno je, da obstajajo med neheteroseksualno populacijo v Sloveniji številni izjemni posamezniki in posameznice, ki so se pripravljeni celo izpostaviti v boju za enakopravnost, kar je izrazito dobrodošlo – problem je drugje: mediji, ki skušajo s predstavljanjem zgolj domala popolnih gejev in lezbijk pomagati pri sprejemanju manjšine v družbi, ravno s tem hkrati ugodijo zahtevi heteroseksualne večine, ki tako še vedno določa, katerim pogojem mora manjšina zadostiti, da bi bila potencialno lahko sprejeta. To ni enakopravnost.

Enakopravnost ni stvar zasebne presoje ali številčnosti večine, dejstva, da je je pač več. Enakopravnost bo, ko bo večina razumela, da njeni zasebni pomisleki ali predsodki niso pomembni, da je za skupno, tudi njeno dobro, pomembno zgolj brezpogojno spoštovanje 14. člena Ustave, in sicer ravno ne glede na morebitno nelagodje privilegirane večine.

Ker se nam namreč zdaj dogaja, da kamere in mikrofoni ugasnejo ravno, ko bi se morali prižgati, ko bi morali spregovoriti tudi ti, ki zdaj ne morejo ali si iz strahu pred izgubo dela, družine ne upajo. Včasih gre, predvsem med mladostniki in mladimi odraslimi, dejansko za vprašanje preživetja.

V tem oziru apeliram na starše oseb, ki se outirajo: zavržno, nedostojno ter odraslega človeka nevredno je, da svojim otrokom izključno zaradi njihove neheteroseksualne usmerjenosti leta 2020 otežujete življenja, da jih mečete iz domov in jim odrekate ekonomsko varnost.

Predstavljajte si, da vas nekdo vrže iz hiše, ker imate rjave oči – to je isto. Škoda, ki jo povzročate, je enormna – svojim otrokom ter družbi vobče. V družbi ne le živite, marveč jo s svojimi dejanji soustvarjate. Boj za enakopravnost v njej se prične – pri vas doma.

In kakšne so posledice družbene neenakosti? Niti ni treba biti peder ali lezba, dovolj je biti, recimo, ženska: prejšnji teden so v Aleji zaslužnih Ločank in Ločanov na pobudo zavoda Tri odkrili doprsni kip dr. Marije Bračko, začetnice organiziranega zdravstva v Škofji Loki. V 20 letih obstoja Aleje so v njej doslej postavili 13 kipov – ta je prvi, posvečen ženski.

Kolumna: Anja Golob

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništva RTV Slovenija.