Miha Lampreht, Radio Slovenija. Foto: BoBo
Miha Lampreht, Radio Slovenija. Foto: BoBo

Tudi Val 202, Radio Slovenija, je bil del te simbolične geste, ki v dobrem in zlasti v slabem združuje ljudi in jih poskusi napolniti z vedrino in z jasnim sporočilom, da v hudih časih nismo sami. Pobudo je dal nizozemski radio NPO 3FM, idejo pa so podprle tako komercialne kot javne radijske postaje v okviru Združenja javnih radiotelevizij EBU.

Popoldne je sledila konferenca, ko smo prek videopovezave izmenjali nekaj idej in primerov dobre prakse, s katerimi se v zaostrenih razmerah pandemije srečujejo tudi elektronski mediji. Ne glede na to, od kod prihajamo, se elektronski mediji in javne radijske postaje spopadajo s podobnimi izzivi in tudi enakimi težavami. Zagotoviti moramo objektivne, celovite in verodostojne informacije. Javnosti moramo jasno podajati dejansko stanje, ničesar prikrivati, znati pojasniti ozadje in kontekst dogajanja. Hkrati tudi dobra beseda vedno lahko najde dobro mesto.

Jasno je bilo, da smo ob tem, da je Italija med najbolj prizadetimi z virusom covid-19, da je tam tudi največ smrtnih žrtev in da se stanje ne umirja, v pogovoru dali prednost kolegom z RAI-ja. Soočeni so z izrednimi razmerami, a vsi radijski programi RAI-ja delujejo, čeprav večina zaposlenih dela od doma. Zelo dosledno čistijo radijske studie, skrbijo za zaščito in dezinfekcijo vseh članov produkcijske verige, še zlasti ekip na terenu. Kot je dejal sicer vselej iskriv kolega Andrea Borgnino, želijo ohraniti enako kakovost programa, kot jo RAI zagotavlja v "normalnih" okoliščinah, 24 ur na dan.

Norveški javni radio je del svojih novinarskih ekip iz uredništev za šport preusmeril na delo v informativnem programu. Opažajo, da se je poslušanost javnega radia strmo zvišala.

Nizozemski javni radio NPO je z dela v studiih umaknil vse, ki niso nujno potrebni, običajnega novinarskega druženja ob kavici ni najmanj že teden dni. Na Radiu France večina novinarjev dela od doma, povečan je delež poslušanosti, ki teče nelinearno, prek pretočnega predvajanja. Delež mladih poslušalcev skokovito narašča. Novinarji prek družbenih omrežij ponazarjajo, kako poteka njihovo delo, kako nastajajo njihove oddaje, nekatere programske sheme so poenostavili.

Zdi se, da so najradikalnejše ukrepe sprejeli na Češkem radiu (Češki rozhlas), kolegica Zuzana nam je povedala, da so novinarje v informativnem programu razdelili v štiri skupine, ki med seboj nimajo fizičnega stika. Na čakanju imajo posebno ekipo 25 ljudi, ki so v karanteni. Aktivirali jih bodo ob najbolj črnem scenariju, ko bodo informativni program oblikovali na posebni lokaciji, prvotni načrt bo ostal v veljavi 14 dni.

Kolegica Silvie z Radio Kanada je opozorila, da posebno skrb namenjajo mladim in izobraževalnim vsebinam. Kolegica Anne s Finskega radia izpostavlja, da zanje ostaja prednostna naloga informativni program, okrepili so vsebine za otroke, ki so poleg starejše populacije najranljivejša skupina. Čeprav so v nekakšnem časovnem zamiku s pandemijo, večina sodelavcev na Finskem radiu ostaja doma oziroma delujejo od doma povsod, kjer je to mogoče.

Irski radio RTE je združil moči s televizijo kot tudi z multimedijo. Organizirali so poseben kanal za študente, zlasti tiste, ki so pred izpitnimi roki. Za marsikoga v razpravi je težava v organizaciji novinarskih ekip kot tudi njihova cirkulacija. Hkrati, tako na primer na Radiu Ciper, poskusijo zagotoviti psihološko podporo ekipam kot tudi njihov potrebni počitek.

Norveški radio je poskrbel za nov podkast "V karanteni", ki je stvaren, hkrati pa tudi zabaven. Opozarjajo, da humor v teh razmerah koristi in je nujen za boljše počutje vseh. Večina javnih radijskih postaj je prilagodila način dela, tako uredniške kot novinarske sestanke. Hkrati se skoraj vsi zavedajo, da bo kriza dolga in da bodo nastopile tudi finančne težave.

Kot pro bono član radijskega odbora sem dokumentiral le nekaj bežnih utrinkov z današnje popoldanske videokonference s kolegi z radijskih postaj, članic EBU-ja. Sam sem dodal, da ima RTV Slovenija izkušnje iz osamosvojitvene vojne izpred treh desetletij, ko sta tako radio kot televizija odločno prilagodila način svojega dela. Danes javni radio deluje v podobnih izrednih razmerah, ki so prizadele Slovenijo in svet. Predvsem zagotavljamo zaupanja vreden in ažuren informativni program na eni strani, hkrati pa ohranjamo raznoliko programsko shemo na vseh svojih nacionalnih programih, tako v obliki FM-oddajanja kot tudi prek multimedijskih platform, družbenih omrežij in podkastov. Na moč podobno, kot to počnejo javne radijske postaje znotraj članic Evropske mreže javnih radiotelevizij.

Služimo javnosti, zagotavljamo verodostojne informacije in ljudem sporočamo, da lahko računajo z nami. Ali kot je zvenelo danes ob 8.45 na Valu 202 in na valovih 180 evropskih radijskih postaj – "You ll never walk alone".

Sorodna novica Po 30 evropskih državah so si sočasno obljubili: You'll Never Walk Alone

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništva RTV Slovenija.