Kako je torej mogoče, da je MOL dobil gradbeno dovoljenje? Foto: BoBo
Kako je torej mogoče, da je MOL dobil gradbeno dovoljenje? Foto: BoBo

Poteka namreč tudi prek vodovarstvenega območja Ljubljanskega polja in je predvsem sporna v delu od Broda do Ježice.

Ko v Ljubljani odpreš pipo, v kozarec natočiš vodo slapa Savice, priteče čez savski prodnik čista, da je praviloma ni treba niti klorirati. Neizmerno bogastvo. Zakaj bi potem prav čez zaščiteno vodovarstveno območje speljali kanalizacijski vod, če stroka absolutno vodotesnih kanalov ne pozna. Poleg tega tu poteka tudi aktivna geološka, torej tudi potresna prelomnica. In naprej sunkovita nihanja podtalnice sprožajo močne sile, ki bodo poškodovale cevi. Velika možnost torej, da v kozarec dobiš tudi fekalije. In ne nazadnje lahka priložnost za lunatičnega divezanta, da celotna Ljubljana v trenutku ostane brez pitne vode.

Kako je torej mogoče, da je MOL dobil gradbeno dovoljenje? Kaj pa ARSO? Kako je mogoče, da je izdal dovoljenje ARSO? Ker je podeljeval delna soglasja, ne pa za projekt v celoti. Še bolj bode v oči,da nikoli ni bila izdelana celovita presoja vplivov na okolje. V tej zgodbi gre preprosto narobe preveč stvari, saj Mol tudi nima zagotovljenih vseh služnostnih poti lastnikov.

Sliši se kot dobra kriminalka, ki žal ni plod domišljije, saj so jo pripovedovali tudi na seji odbora v državnem zboru. Zaplet, temelj zgodbe, kdo se bo okoristil, prepuščamo iznajdljivemu bralcu! In na koncu: vedno pade tudi zaslužena kazen. Bo tudi v tem primeru?

Toda najpomembnejše vprašanje je: bo kdo v tej državi zaustavil gradnjo na zaščitenem vodovarstvenem območju? Kaj bodo v petek rekli poslanci na izredni seji državnega zbora? Bodo postavili pred interesi vodo, ki bi jo morali varovati bolj kot punčico svojega očesa.