Tako kot je odveč pričakovati, da bi kdo od vpletenih nosilcev javnih funkcij sprejel politično odgovornost po razkritju spornih praks pri poslih z zaščitno opremo, tudi drugih resnejših političnih posledic očitno ne bo.

Iz perspektive središčnih oseb te zgodbe gre namreč za diametralno nasprotno razumevanje dogajanja, kot ga vidi javnost, saj Zdravko Počivalšek, denimo, ne vidi politične afere, temveč dobro opravljeno delo, Lojze Peterle pa ima pred očmi v prvi vrsti skrb za državo, ne pa za hčer in njeno podjetje. Po sporočilu premierja Janše, da bodo ministrstva pripravila poročila o zagotavljanju opreme ter o stanju opreme ob nastopu nove vlade, pa je mogoče sklepati, da bo vladna koalicija najverjetneje skušala pozornost preusmeriti na zapuščino prejšnje vladne ekipe.

Vendarle je razkritje televizijskih kolegov naplavilo več pomembnih spoznanj. Eno je za odtenek jasnejša slika političnih front, ki so se vzpostavile v koaliciji: med gospodarskim ministrom in zavodom za blagovne rezerve. Ko minister Počivalšek govori o politični gonji proti njemu, ne omeni, da so javni uslužbenci, ki jih je zmotilo politično mešetarjenje pri nabavah, še najbližje največji vladni stranki. Smo bili torej po zgodbi z depešo o medijih priča še enemu večjemu konfliktu v koaliciji? Če želi koalicijska četverica ostati skupaj, je seveda malo verjetna rekonstrukcija ministrske posadke. Zato utegne biti novo vezivo koalicije družno izogibanje politični in tudi kazenski odgovornosti v nepreglednem sistemu naročanja zaščitne opreme. Kljub temu je pred vladno stranjo zahtevno obdobje zaradi preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada, ostrejše opozicije, ki napoveduje parlamentarne preiskave in interpelacije, ter povečanega pritiska javnosti.

Vsa odmevnejša novinarska razkritja so namreč pomembna tudi za krepitev zavedanja, da samo svobodni mediji, zavezani integriteti, transparentnosti in profesionalnim etičnim standardom, predstavljajo branik demokracije. In da ostajajo z neformalnim nadzorom oblasti še naprej pomembno orodje v prizadevanjih pred razraščanjem korupcije.

Zdravko Počivalšek, Matej Tonin, Janez Janša in Aleksandra Pivec. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Zdravko Počivalšek, Matej Tonin, Janez Janša in Aleksandra Pivec. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništva RTV Slovenija.