Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Ko se Slovenci razdelimo na dva tabora, se sovražnik zmede, ker ne ve, po kom bi udaril, in postopoma odneha. Tako smo se lotili tudi virusa, in kot kaže, nam uspeva. Delitev, ki je te dni v modi, se imenuje "staromaskarji" proti "mladomaskarjem".

Da razložimo za tistih nekaj bralcev, ki ne sledijo medijski epidemiji. "Staromaskarji" menijo, da je nošenje zaščitnih mask med epidemijo brezvezno. "Mladomaskarji" pa menijo, da je nošenje mask med epidemijo nujno potrebno. Prepir je srborit in primerno argumentiran, in kot zdaj kaže, se bosta obe skupini naslednji konec tedna spopadli na Gosposvetskem polju. Eni z maskami, drugi brez njih; z bližnje vzpetine pa bodo bitko opazovali "Mladi zdravniki Slovenije".

In ker je v tabor "mladomaskarjev" prestopila celotna slovenska vlada, ima ta skupina mogočno politično podporo; po drugi strani pa imajo "staromaskarji" strokovne argumente, saj je v njihovem taboru velika večina Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Dokler oboji ne prekrižajo kopij in bridkih mečev, imamo bitko za zdaj le v medijih. In nikjer ne divja tako srdito kot na televiziji Nova24TV.

Najprej o tej neverjetni medijski ustanovi. V bistvu gre za še enega bizarnih medijskih poizkusov, ki živi zaradi neposrednega strankarskega interesa in sužnjelastniške delovne sile. Gre tudi za katedralo sovražnega govora na Slovenskem, ki pa je odgovorna tudi za nekatere najzabavnejše trenutke v zgodovini domače televizijske produkcije. Najbolj povedno je dejstvo, da so s tem, ko je televizija postala izjemno blizu slovenski vladi, končno sinhronizirali sliko in ton. Do zdaj so bili nesinhroni tako s politiko kot s tonom, in končno so sinhronizirali oboje.

Ob vsem naštetem pa je naša medijska hiša, na katere valovih poslušate to oddajo, "reison dʹetre" Nove24TV. Hočemo povedati, da če vladajočim uspe ugasniti nacionalno TV-hišo, izgubi temelj svojega obstoja tudi Nova24TV … po analogiji, da ni Batmana, če ni Jokerja.

In na tej televiziji so med vročo bitko med mladomaskarji in staromaskarji nekatere dvomljivce koristnosti nošenja zaščitnih mask poimenovali "šarlatani". In "nesposobneži" in "škodljivci", ob tem pa natrosili še celo kopico žaljivih komentarjev na njihove argumente, delo in osebo. Nič nenavadnega za to televizijo, če ne bi bili med žaljenimi tudi predsednik Svetovne zdravstvene organizacije, nekdanja predsednica NIJZ-ja in še nekaj uglednih zdravnikov in znanstvenikov.

Staromaskarji proti mladomaskarjem

Čeprav so mediji sodobnega časa že zdavnaj izgubili vsak premislek, ki je do nedavnega gostilniški govor ločil od javno interpretiranega, je do nedavnega kljub vsemu veljalo, da nekaterih ustanov in posameznikov ne gre žaliti. Med njimi je recimo WHO takoj pri vrhu. Če ga napade zakotna televizija, razmišljujoči še nekako razume, ko pa podvomi o tej mednarodni organizaciji tudi sam uradni govorec, pa človek že dvigne obrv.

Poskusimo z analogijo, za katero sicer dvomimo, da jo bodo razumeli na Novi24TV, Kacin pa bi jo na dober dan lahko. "Ali zaradi žalostnega dejstva, da otroci na planetu še vedno umirajo, dvomimo o plemenitih namenih UNICEFA?"

Potemtakem: Ali naj dvomimo o plemenitih namenih in delu Svetovne zdravstvene organizacije samo zato, ker je njen predsednik priporočil ukrep, ki se razlikuje od novoreka nekega lokalnega okolja. Lokalci, ki jim gre zapiranje meja – tako fizičnih kot duhovnih – še kako na roko, pač pozabljajo, da so mednarodne organizacije najmanjši mogoč skupni imenovalec, ki s skrajnimi močmi preprečuje, da se ta žalostni planet ne razleti na prafaktorje.

In zdaj še k zanimivemu naključju … Čeprav – kot radi učijo na Novi24TV – naključij ni. Do nedavnega šef obravnavane televizije je hkrati tudi notranji minister. Izjemno koristno je, da imajo mediji šefe, urednike in podoben programski nadzor, ki skrbi, da v eter ali tisk ne pride ravno vsaka neslanost, ki si jo kdo izmisli. Ne govorimo o cenzuri, temveč govorimo o nadzoru in prilagajanju vsebine in očitno je, da se Hojs zadnje dneve bolj posveča nadzoru državljanov kot nadzoru televizije. Kar je logično, saj človek ne more početi obojega. Vsaj primerno zavzeto ne. Kot tudi predsednik vlade ne more enako uspešno pisati domoljubnih skladb, kot uspešno vodi vlado …

Ko so se novi vladarji ob prisegi zavezali, da bodo presegli ideološke in zgodovinske delitve ter da ne bodo povzročali novih, saj bodo delovali samo za razcvet Slovenije, seveda niso vedeli, da jih čaka epidemija takšnih razsežnosti. Epidemija, ki se trudi ta razcvet zatreti v kali, zato verjamemo, da vladajočim ni najlažje. A koalicija je odprla nove fronte še prej, ko ji je uspelo odpreti tradicionalne slovenske rane. Res se izključujemo in žalimo na ravni nošenja zaščitnih mask – a glede na pomembnost trenutka takšna politika deluje vse prej kot povezovalno. Prvi so to zaznali epidemiologi v NIJZ, zadnji bodo to zaznali v DeSUS-u in SMC. Nikoli pa tega ne bodo zaznali na Novi24TV.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništva RTV Slovenija.