Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

O nezdružljivosti sodniške službe s čimer koli drugim, je govorila. Ker menimo, da nasprotniki sodniških espejev nimajo prav, danes nekaj o teoriji in praksi te priljubljene zaposlitvene oblike.

Espe popoldne

Kot vemo, so SP-ji povsod. Spodbuja jih država, tako da je nenavadno, ko jih ta ista država preganja. SP-ji so tako sedanjost kot prihodnost zaposlitvenih strategij v Sloveniji, kar so prepoznali tudi snovalci kurikulov za osnovne šole, ki so prigodno pesmico o espeju vtaknili v učbenik za tretji razred devetletke. Tako se otroci že od malega seznanijo s fantastičnim svetom samostojnega podjetništva, tako da ko odrastejo, ne bodo presenečeni, ko končajo med espeji in tako pomagajo k podjetniškemu vzponu naše mlade demokracije. Pesmica, natisnjena v učbeniku, gre tako …

Dolga leta S (es) sam je taval po puščavi
Polni administrativnih ovir in
birokratskih podložnosti je
iskal svet poslovnih priložnosti ...

S je bil že resno zafrustriran,

mislil je da bo emigriral,
v Dubaj ali vsaj v Banja Luko,
ko srečal sebi je podobno dušo.

P slonel je na ograji,

sam pred centrom za zaposlovanje.
Kot S tudi P hotel je živeti
poslovne svoje sanje.

Tako sta se spoznala.

Drug v drugem podjetniški potencial
prepoznala
Se združila, a iz principa nista firme ustanovila.

Kmalu sta se iz S in P v »espe« preimenovala.

Zviška gledata na d.o.o-je,
in to, kar bilo je eno, je postalo dvoje.

Vprašanje espejev je še pred vprašanjem zaposlitvenih strategij filozofsko vprašanje. Torej; espe je odvisen od ure dneva. Tako lahko imamo normalni ali 24-urni espe in pa popoldanski espe. Se pravi, da je človek dopoldne nekaj drugega, popoldne pa je samostojni podjetnik. Malo čudi, da je od vseh delov dneva le popoldne dobilo čast samostojnega podjetništva … Dopoldne sicer ne bi bilo logično, ker smo ljudje takrat v službah, a večerni samostojni podjetnik se sliši prav tako legitimno, da ne govorimo o nočnem samostojnem podjetniku oziroma nočnih samostojnih podjetnicah. Hočemo povedati, da je samostojno podjetništvo oblika bivanja in dela, v katero si lahko ujet poljubno časa, v poljubnem delu dneva, vse do takrat, dokler to počneš samostojno in podjetno.

Nekateri teoretiki samostojnega podjetništva sicer trdijo, da "espejevstvo" ne bi smelo obstajati, saj je za podjetništvo edina primerna in do vseh deležnikov mnogo bolj transparentna oblika – družba z omejeno odgovornostjo ali d. o. o. po domače.

Kakor koli, vrnimo se k bistvu … popoldanski espe je postal tako rešilna bilka kot zasilni izhod, a tudi dežurni krivec za vse anomalije slovenske zaposlitvene politike. Je pa espe utelešenje starodavne slovenske navade, da se hodi v službo počivat, popoldne pa se dela.

Dejstvo, da tako številna slovenska podjetja kot tudi zavodi prekinjajo redne zaposlitve in od dovčerajšnjih zaposlenih zahtevajo ustanovitev ene izmed oblik espeja, pove o socialnem vzdušju v Sloveniji več, kot pove o poslovnem okolju. Večina espejev namreč nima ničesar skupnega s podjetništvom, kaj šele s samostojnim podjetništvom. Gre za korektiv, po katerem si podjetja po pilatovsko umijejo roke in delavce s položaja moči prisilijo, da so sami odgovorni za svojo usodo v trenutku, ko zaposlovalcu ne ustrezajo več. Kultura espejev je le stopničko višje od sužnjelastniške kulture agencijskih delavcev.

Obstaja pa še ena možnost. Da je oni ustavni sodnik s popoldanskim espejem samo raziskoval protiustavne elemente v tej zaposlitveni praksi in bi, ko bo enkrat espeje kot ustavno sporno prakso obravnavalo ustavno sodišče, lahko suvereno in argumentirano odločil.

P. s.
Post scriptum ali "dodatek" je po norem naključju tako v sintaksi kot v zaposlitveni praksi obratno sorazmeren s s. p.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.