Marko Radmilovič. Foto: MMC RTV SLO
Marko Radmilovič. Foto: MMC RTV SLO

Upravičeno pa se javnost pa tudi politika razburjata, da gre pri prestopih za svojevrstno izdajo volivcev in s tem tudi demokracije. A ker gre za tako obsežen in usoden fenomen, se mnogi v imenu transparentnosti že zavzemajo, da bi za poslance uvedli prestopni rok. Kot ga poznajo recimo v nogometu. Poslanci bi lahko iz stranke v stranko prestopali v točno določen časovnem obdobju. Se pravi, da bi uvedli spomladanski in jesenski prestopni rok … Kar bi, če ne drugega, preprečilo presenečenja, kot jih doživljamo zadnje tedne.

Kot rečeno, so prestopi poslancev težko razumljivi, saj se poslanec med kandidaturo z vso svojo človeško, državljansko, strokovno in politično etiko postavi za interese in stališča določene stranke. Zaradi teh načel je na strankarski listi tudi izvoljen, in če to stranko nato zapusti in se preseli v drugo politično okolje, začutijo njegovi volivci ščemenje v predelu trtice ter napenjanje kože v ušesih.

Kot rečeno, z običajnimi družboslovnimi tehnikami prestopov poslancev ni mogoče razložiti oziroma prehitro pridemo do golega obtoževanja takšnega dejanja, kar pa je v teh spravljivih časih neproduktivno. Zato se moramo za pravilno optiko zateči k materi vseh znanosti; k astrologiji. Šele ta pradavna veda nam pomaga razložiti prestope poslancev tako, da bodo razumljivi tudi povprečnemu volivcu.

Parlamentarni zodiak

Gre pa tako:
Vsak človek je v zodiaku umeščen v posamezno znamenje. Dvanajst jih je in na osnovi položaja sonca na rojstni dan se nato izdelujejo horoskopi in ljudje se obnašamo skladno z lastnostmi, ki nam jih pripisuje naše nebesno znamenje. Ampak če bi bilo tako enostavno, bi bile usode na tem planetu predvidljive in življenje dolgočasno. Kajti velikokrat se zgodi, da recimo oven ni strasten, devica pa ne analitična in inteligentna. Šele v teh netipičnih primerih se astrologija izkaže kot prava znanost, saj je razvila sistem podznakov, ki jih bomo imenovali s tujko – ascendenti – samo zato, da bomo videti bolj poznavalski in verodostojni. Torej ascendenti so znamenja, ki so na vzhodnem obzorju neba v času vašega rojstva. Kot nekako pove ime. In ascendenti naredijo v horoskopu celo zmedo, saj vaše obnašanje pogosto pogojujejo bolj natančno kot osnovno znamenje.

In kakšno zvezo ima to s prestopi poslancev? Povsem preprosto je: ko kandidat objavi, da bo kandidiral na listi neke stranke, bi moral obvezno povedati, katero stranko ima v ascendentu. Političen prostor je prostran vsaj toliko kot vesolje in procesi v njem vsaj tako težko razložljivi kot veliki pok. Torej bi morali upoštevati pri kandidatu tudi stranke, ki so ob času njegove kandidature v ascendentu.

Recimo: poslanec je v glavnem znamenju NSi, v ascendentu pa SDS. Pomeni, da je sicer katoliško usmerjen, všeč pa so mu tudi taborjenja v Lepeni. Ali: poslanec kandidira za LMŠ, v ascendentu pa je SAB. Pomeni, da se navdušuje nad novo, neobremenjeno politiko, bolj od Šarca pa ga privlači Alenka Bratušek.

Če pogledamo zadnji primer. Gregor Židan je sicer kandidiral za SMC, bil njihov poslanec, a ker ima v ascendentu SD, je Počivalška zapustil in šel k drugemu Židanu. Počivalšek, ki nima nobenega znanja ne nobenega posluha za astrologijo, se je ob tem prestopu razhudil, da je skoraj pljunil; a če bi vedel, da Židan ne more drugače, saj je le igrača v rokah konstelacije planetov, bi bil bolj spravljiv. Predlagamo torej, da imamo na volilnih lističih pri vsakem kandidatu ob stranki, za katero namerava kandidirati, tudi stranko v ascendentu, se pravi stranko, v katero namerava prestopiti.

Imamo pa tudi posebne primere, za katere bi sicer morali dati izdelati natalno karto, česar pa stroškovnik naše oddaje ne dopušča. Prav poslanec Jani Möderndorfer, ki je prestopil kak dan nazaj, je takšna izjema, ki astrologom, pa tudi šefom strank, povzroča nenehen glavobol. Kot vemo, je njegovo osnovno znamenje LDS. Kar je še dokaj enostavno, kajti kot so večna zodiakova znamenja, so večne tudi slovenske stranke. Hočemo povedati, da se vpliv LDS, ki je še vedno v prvi hiši, občuti celo še danes ... In Jani je poseben v tem, da so bile v času njegovega rojstva na vzhodnem obzorju kar štiri stranke. Tako je prvi politik, ne le pri nas, ki ima kar štiri ascendente. Pozitivno Slovenijo, SAB, SMC in zdaj še LMŠ. Ampak kot smo že povedali, energijam, ki obvladujejo njegove možgane iz vesolja, se tudi tako klen politik kot je Jani, ne more upreti.

Če razumemo slovensko politiko z astrološkega stališča, vidimo še kar nekaj zanimivih znamenj. Recimo Borut Pahor, ki je rojen v znamenju Predsednika republike, je edini, na katerega vplivajo tako planeti na jutranjem kot tudi planeti na večernem nebu. Tako je v ascendentu predsednik vlade, v descendentu pa predsednik parlamenta. Potem imamo recimo vrhovno sodišče, ki je po osnovnem znamenju neodvisno, v ascendentu pa moško šovinistično.

In še bi lahko naštevali, ampak kot vse okoli zodiaka – izdelava parlamentarnega horoskopa ni zastonj. Če hočete zvedeti več, pokličite na telefonsko številko 090 202. Prvih pet minut je gratis. Pokličite ZDAJ!

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.