Uradni list. Foto: BoBo
Uradni list. Foto: BoBo

Na vse to jo je v četrtek vnovič spomnilo ustavno sodišče. Izjemne razmere vlade ne odvezujejo od spoštovanja ne človekovih pravic ne vladavine prava. In prav to je ključna lekcija ustavnega sodišča v tem primeru. Spoštovanje ustave mora biti brezpogojno. Tu ni prostora za aroganco ali ignoranco. Odpustkov ni. Če so razmere še tako nujne in težke, morajo biti ukrepi, ki vplivajo na življenje vseh, objavljeni v uradnem listu. Tudi če gre zgolj za podaljšanje. Ne na vladnih spletnih straneh, ne na Twitterju, ne samo razglašeni na novinarski konferenci. Tudi ni dovolj, če o njih na dolgo in široko poročamo mediji.

Samo objavljeni v uradnem listu so lahko veljavni, zavezujoči in imajo pravne posledice – kot so na primer globe za njihovo nespoštovanje. Ali pa – če čezmerno posegajo v pravice – o njih lahko odloča ustavno in druga sodišča. In čeprav nekateri menijo, da gre za formalno napako vlade, bi se tisti, ki so jo zagrešili. lahko – vsaj za nekaj časa – poskrili v mišje luknje. To zagotovo ni samo ena oseba. Vlada ima službo za zakonodajo, generalni sekretariat, vsako ministrstvo ima tudi pravno službo.

Ali ustavno sodišče nagaja vladi, ki se trudi zajeziti širjenje epidemije? Nikakor! Celo pomaga ji. Si predstavljate, kako bi bilo, če bi se vladna šlamastika odkrila še pozneje?
Ustavno sodišče je vladi dalo možnost popravnega izpita. Bomo videli, ali zgolj za naprej ali tudi za nazaj. To bodo pokazale morebitne zahteve za vračilo plačanih glob in odškodninske tožbe ter odgovor sodišč nanje.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.