Robert Levstek je odgovorni urednik Radia Maribor od junija leta 2018. Foto: SOJ RTV SLO/Radio Maribor
Robert Levstek je odgovorni urednik Radia Maribor od junija leta 2018. Foto: SOJ RTV SLO/Radio Maribor

Spomin otroštva mi prikliče nedeljski feljton, čestitke, tribune, satirične oddaje in prebiranje jutranjega horoskopa. Ko sem se s starši vozil v vrtec in šolo, smo med govornim programom vedno dali radio bolj na glas. Tako, da se sliši, kaj nam bodo povedali.

Že v drugi polovici osnovne šole sem s kolegi ustvarjal šolski radio, na valeti pa oznanil, da bom po poklicu novinar. Kakšen, kje, se mi ni sanjalo, pravzaprav nisem imel prave predstave, kaj ta poklic sploh pomeni. Že res, da je bil doma vedno vklopljen radio, kar je pomenilo, da se posluša Radio Maribor, druge izbire v tem obdobju nisem poznal. Kot je Radenska sinonim za mineralno vodo ali izginula znamka Mobitel za mobilni telefon, je bil sinonim za radio na Štajerskem pač Radio Maribor.

Po študiju in uvajanju v lokalnem radijskem ter širšem medijskem okolju sem postal del javne RTV Slovenija najprej na Radiu Si, pozneje na Radiu Maribor. Na radiu tradicije, ki je s triurnim programom prvič zadonel 11. maja 1945, zgolj dva dni po Dnevu zmage in končani drugi svetovni vojni. To so bili časi, ko se je radio poslušal preko več desetih glasnih mariborskih mestnih zvočnikov in časi, ko si je Radio Maribor tlakoval pot do lastnega regionalnega radijskega programa in nepogrešljivega štajerskega kolektivnega dopisnika Radia Slovenija.

Zanimivo, da se je Radio Maribor prav v letu mojega rojstva (1985) preselil v prostore Regionalnega RTV centra Maribor. S tem je doživel tehnološki, produkcijski in programski razcvet ter bil dolga leta najbolj poslušan radio v regiji. S pojavom komercialnih radijskih postaj, odprtjem radijskega trga in pojavom radijskih mrež pa se je izkušen megaherčni mož znašel pred izzivi prihodnosti. Zmanjšanje regijskega radijskega odstotkovnega deleža pomeni manj poslušalcev, kar vodi v znižanje prihodkov. Kako naprej?

Tehnološka in programska prenova
Minevata dve leti tega, odkar smo z ekipo začrtali novo pot prihodnosti Radia Maribor. Najprej smo v raziskavi na novo spoznavali naše poslušalke in poslušalce, ki so v letih digitalizacije postali naši uporabniki radijskega programa, spletne strani in družbenih omrežij. Na podlagi analiz smo se lotili formatiranja radijske programske sheme in jo prilagodili aktualnim uporabniškim potrebam. Nekatere oddaje in rubrike so umeščene v ustreznejše termine, osvežena je zvočna podoba, posamezne programske pasove ustvarjajo enotnejše ekipe.

Z novimi glasovi in vsebinskimi poudarki je zaživel razširjen jutranji program, ki ponuja najpomembnejše vsakodnevne strnjene regionalne informacije vse od 5.00 naprej. Informativne oddaje so še bolj lokalizirane: "V zadnjih letih smo okrepili delež lokalnih vsebin, poslušalcem pa jih posredujemo v obliki krajših novic in daljših informativnih oddaj med 6. in 17. uro, poglobljeno analizo aktualnega dogajanja pa ponujamo v Radijski tribuni. Odzivamo se na dogajanje v lokalnem okolju, hkrati pa dajemo zelo velik poudarek lastnim temam in raziskovanju,” poudarja urednica uredništva informativnega programa Nataša Rižnar.

Novo platformo izbora glasbe in celotne administracije je uvedlo glasbeno uredništvo, ki ima po vzoru najrazvitejših zahodnih radijskih postaj začrtano pot in vizijo razvoja: "Radio Maribor je ključen regionalni medij za razvoj glasbene umetnosti naše regije. Mladim glasbenikom nudimo prvo snemalno izkušnjo, spremljamo regionalno radijsko produkcijo in ostajamo ena izmed redkih radijskih postaj, kjer lahko glasbeniki svoje novitete v oddajah predstavijo v celoti," dodaja urednik uredništva glasbenega programa Gregor Stermecki.

Lani smo izvedli obširno tehnološko prenovo studiev in delovnih procesov. Radijski voditelj in tehnik ustvarjata v skupnem prostoru, kar omogoča lažjo komunikacijo in hitrejše odvijanje programa. Različni profili novinarjev, urednikov in realizatorjev so v tesnejšem stiku z vodenjem programa, veliko snemanj pogovorov, prispevkov in reportaž se odvija popolnoma samostojno. Radio danes ni zgolj to, kar slišite iz radijskega zvočnika doma ali v avtomobilu, ampak veliko več. Je to, kar vidite na spletni strani (radiomaribor.si), čemur sledite na družbenih omrežjih. In radio smo mi, ki nas srečujete na dogodkih, javljanjih in terenih. Ob vsebinski in tehnični prenovi so nas nagradili tudi poslušalci, saj se je Radio Maribor v letu 2019 ponovno znašel med najbolj poslušanimi radijskimi programi v regiji.

V času epidemije praznujemo tako, da pridemo k vam
V zadnjih mesecih je epidemija koronavirusa na glavo obrnila tudi naše delovanje. Praktično čez noč smo spremenili urnike, turnuse, delovne procese, del ekipe je ustvarjal od doma in tudi praznovanje rojstnega dne z velikim koncertom v centru Maribora je splavalo po vodi. Kljub temu bomo častitljivo obletnico programsko zaznamovali z najrazličnejšimi sogovorniki našega prostora, zdajšnjega in minulega časa. Na eni strani bomo obujali spomine, na drugi zrli v prihodnost. Z vami, pa kakor koli že. Blizu ali daleč, preko radijskih valov, spletnih klikov ali družbenih všečkov. K nekaterim se bomo prav danes, ko praznujemo, namenili kar z našo rojstnodnevno torto.

Hvala vam, da ste z nami, se slišimo!

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništva RTV Slovenija.