Klopp sodi med največje nogometne strokovnjake na svetu. Foto: Reuters
Klopp sodi med največje nogometne strokovnjake na svetu. Foto: Reuters

Jürgen Klopp je prejšnji teden poskrbel za eno najodmevnejših izjav, ki se je eksponentno razširila tudi med tiste, ki jih ne zanima omenjeni gospod, Liverpool, nogomet ali nemara celotni šport.

Nemški trener je bil na srečanju z novinarji povprašan tudi o novem koronavirusu, kar ga je vidno ujezilo: "Poglejte, res ne maram, da bi pri zelo resnih rečeh štelo mnenje nekega nogometnega trenerja. Tega ne razumem. Tega res ne razumem. Ni pomembno, kaj rečejo slavni ljudje. Treba je govoriti s pravimi ljudmi, in ne s tistimi brez znanja. O tem naj govorijo tisti, ki imajo znanje. Politika, koronavirus, zakaj moram o tem govoriti jaz? Nosim čepico in sem slabo obrit. Moje mnenje res ni pomembno!"

Novinar, ki mu je postavil vprašanje, najbrž ni imel slabih namenov in je dejansko razmišljal o zunanjih dejavnikih, ki lahko vplivajo na športnike in njihov nastop. Klopp je bil v odgovoru slišati malce osorno, a zadel je žebljico na glavico.

Seveda obstajajo ljudje, ki jim godi vsaka pozornost in se trudijo, da s svojimi mnenji o celi pahljači možnih tem pridejo v javnost. Hipotetično, če nogometni trener strelja glasne izjave o politiki, zdravju in drugih družbenih vprašanjih, se vsaj večina zaveda konteksta in tega, da gre za človeka, ki s svojim mnenjem (s kakršnim koli že namenom) posega v drugo okolje, ki mu (vsaj v teoriji) ni blizu.

Sorodna novica Sašo Dolenc: Zemljo moramo razumeti kot vesoljsko ladjo

A prava past se skriva drugje, dobro ga je nedavno v intervjuju za Delo povzel znanstvenik in promotor znanosti Sašo Dolenc: "Resen problem so lahko tudi sami znanstveniki, ki se ljubiteljsko ukvarjajo še s kako vedo, v kateri niso strokovnjaki. Tako se zgodi, da ne poznajo vseh relevantnih raziskav, in zato širijo neresnice, hkrati pa jim javnost zaupa, saj imajo znanstveni naziv in prihajajo z uglednega inštituta."

Strokovni naziv dr. tako lahko deluje kot ključ, ki odpira vrata v različne strokovne sobe in zabriše jasnost konteksta. V takem primeru lahko doktorji in strokovnjaki ene vede komentirajo o strokovni vsebini iz neke popolnoma druge stroke, v kateri niso podkovani. Seveda, popolnoma prav je, da imajo lastno mnenje in ga lahko izrazijo, a vsem bi moralo biti jasno, da gre v tem primeru za osebno, in ne strokovno mnenje.

Več kosov sestavljanke – bolj jasna slika. Foto: Reuters
Več kosov sestavljanke – bolj jasna slika. Foto: Reuters

Taki skoki v druga polja so idealna pot za povečanje nejasnosti in zmede v javnosti. "Če pa sem to nekje prebral," lahko človek zgolj pokaže na sporno izjavo. Zato je pomembna jasnost, preglednost in množica zanesljivih podatkov. Naši možgani so mogočno orodje, ki delujejo popolnoma človeško. Možgani potegnejo črtice logično od 1, 2, 3 ... Ko se pojavijo prazne luknjice, jih seveda želijo zapolniti. Če je takih lukenj preveč, so mogoče tudi nenavadne povezave, bizarne zgodbe in zaključki, ki ustvarjajo najbolj nore teorije zarot in netijo paniko.

Zato: jasnost, zanesljivi viri in čim več podatkov!

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništva RTV Slovenija.