Urban Praprotnik za MMC pripravlja kolumne o rekreaciji, gibanju, poškodbah, prehrani ... Foto: osebni arhiv
Urban Praprotnik za MMC pripravlja kolumne o rekreaciji, gibanju, poškodbah, prehrani ... Foto: osebni arhiv

Pri tekačih so težave z ahilovo tetivo precej pogoste. Okoli polovica se jih vsaj enkrat v življenju spopade z njeno ranljivostjo. In to sploh ni čudno, saj je ravno tek tista vrsta gibanja, kjer je tetiva najbolj obremenjena. Pri teku je raztezna sila med 6 in 8-kratnikom telesne teže tekača.

Pri hoji je na primer ta sila približno 3-kratnik telesne teže. Hkrati je ravno ahilova tetiva tista, ki omogoča človeku, da je dober tekač. Šimpanzi, naši daljni sorodniki, ki so ostali na drevesih, imajo to tetivo tako zelo kratko, da ne shrani skoraj nič elastične energije. Ljudje pa lahko pri teku tudi zaradi njene večje dolžine bolje prenašamo energijo iz koraka v korak.

Če nekaj mesecev ali še slabše, nekaj let, ahilove tetive nismo obremenjevali s tekom, se je ta spontano ošibila. Tek jo prav zato lahko veliko hitreje preobremeni in poškoduje. Povečana nevarnost poškodbe pa tiči tudi pri tekačih, ki sicer redno tečemo, a prehitro povečamo tedensko količino in hitrost teka, pa tudi kadar več tečemo v klanec ali če na hitro spremenimo tekaško obutev, ki ima podplat z njižjo peto, kot smo je vajeni.

Da okrepimo ahilovo tetivo, jo naredimo odpornejšo na poškodbe in pripravljeno na bolj elastičen tek, je ključnega pomena primerno in postopno povečevanje količine in jakosti obremenitve. Kako to dosežemo? Z zares postopnim uvajanjem v tek, veliko počasnejšim, kot se ga žal mnogi lotevajo. Tetive se v primerjavi z mišicami krepijo veliko počasneje.

V raziskavi, kjer so preučevali, kako se ahilova tetiva krepi med trimesečno vadbo, so pomembno izboljšavo zaznali šele po dveh mesecih. Pri mišicah se to zgodi že po približno dveh do treh tednih.

Nekateri menijo, da je tek škodljiv. A če malo bolje premislimo, tek ni škodljiv sam po sebi, ampak ker se ga prepogosto lotevamo preveč površno. Ko si za napredek ne vzamemo dovolj časa, umirjene vztrajnosti in spoštovanja.

Moja ahilova tetiva se je pozdravila in okrepila prav s tem pristopom. Zdaj, ko imam osebno izkušnjo z njeno ranljivostjo, sem veliko manj pogumen in verjamem, da tudi manj neumen. Želim si, da se vse več ljudi začne lotevati teka na spoštljiv način. Torej ne na pamet, ampak pametno.

Če si želite pri tem mojih nasvetov, vas vabim na tekaško delavnico. Več tukaj.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.