Trening v dežju je dejansko trening z dodano vrednostjo. Foto: Shutterstock
Trening v dežju je dejansko trening z dodano vrednostjo. Foto: Shutterstock

Bolje je, da lepo ostanem doma, na suhem in toplem. Počakaj malo. Je res pametno, da se naša pamet ravna le po trenutnih prijetnih občutkih? Kot otrok sem zelo rad gledal risanke in kasneje filme. Pri učenju sem užival veliko manj. Težko sem ugasnil mamljiv barvni svet in šel v sobo za mizo. Ampak kam le bi prišel, če bi imel svobodo, da bi počel le to, kar mi je v danem trenutku bolj prijetno? Ne prav daleč. Če bi imel srečo, bi ostal doma kot mamin sinček. Če ne bi imel sreče, pa bi me življenje slej ko prej postavilo na cesto.

Razmislimo torej bolj temeljito. Vzemimo pamet v svoje roke. Kaj naj naredim po celodnevnih opravkih, ki so bili večinoma sedeči in me niti slučajno niso spravili v globje dihanje? Naj se vprašam ponovno: “Je res pametno, da ostanem doma zgolj zato, ker mi je v danem trenutku to bolj prijetno?

Če gremo skozi življenje na način, da izbiramo le to, kar nam je v danem trenutku bolj prijetno, bomo kmalu prišli do precej neprijetne situacije, ko sami sebi ne bomo več prijetni. Z nekaj spretnosti lahko celo to vsaj na videz obrnemo sebi v prid. Kako? Z občutkom, da se je ves svet spravil nate. In da so vsi drugi okoli nas neprijetni.

Tudi zato, da se nam to ne bo zgodilo, je vredno zbrati svoj pogum in zapustiti cono udobja. Odločno si recimo, ja gremo! Trening v dežju je dejansko trening z dodano vrednostjo. Krepi ne le telo, ampak toliko bolj tudi duha. Vadba v težjih vremenskih razmerah pomeni tudi opuščanje predsodkov o slabem vremenu. Kot da dež z nas spira samopomilovanje. Vse manj smo ujetniki omejene cone udobja in vse bolj smo osvoboditelji novih ozemelj, razširjevalci cone udobja.

Torej ni slabega vremena, je le slaba volja in slaba oprema. Z dobro voljo in primernimi oblačili odprimo vrata in pojdimo.

Za tek v dežju priporočam zelo preprosto opremo: vetrovko, kapico s šiltom, zaradi katere ne bomo imeli nobene potrebe, da bi si dajali na glavo kapuco vetrovke, ki je veliko manj udobna. Vsa druga oblačila pa naj se ravnajo glede na temperaturo.

Želim nam, da imamo moč za širjenje cone udobja. Krepimo jo!