Vreme bo danes oblačno in tudi deževno. Boste vseeno poskrbeli za rekreacijo? Foto: Urban Praprotnik
Vreme bo danes oblačno in tudi deževno. Boste vseeno poskrbeli za rekreacijo? Foto: Urban Praprotnik

Slabo vreme – kakšno vreme je pravzaprav to, na kaj pomislite? Najverjetneje na dež. Ampak ali je smiselno to slabšalno poimenovanje mokrega vremena? Rekel bi, da ne, da nam to škodi. Sam po sebi dež ni nekaj slabega. Tega se seveda toliko bolj zavemo, če je dalj časa suša. Tako dež tudi ni prav dober razlog, da ostanemo doma, če imamo tisti dan sušo glede gibanja. Sprehod ali tek v dežju imata pravzaprav mnogo dodanih vrednosti.

Ne verjamete?
Poimenujmo na primer deževno, hladno in vetrovno vreme za težavnejše. Kot takšno nas prav ta dodana težavnost izdatneje krepi v volji, samodisciplini in v dobro usmerjeni miselni naravnanosti. Vse to nam omogoča, da iz danih okoliščin potegnemo čim več dobrega. Če gremo danes ven v dežju, bomo za stopnjo lažje šli tudi jutri. Postali bomo vremensko odpornejši, svobodnejši. Znebili se bomo nepotrebnih, škodljivih, omejujočih predsodkov.

Živimo vendar predvsem zato, da nam je lepše, če bi namreč živeli le zato, da nam je lažje, nam še živeti ne bi bilo treba.

Urban Praprotnik

Ne izbirajmo lažjih poti, ampak takšne, ki nas krepijo in bomo zaradi njih stopali lahkotneje po njih. Veselimo se gibanja, ki ima številne koristi na naše telo. Ko pa gremo ven v dežju, vetru in mrazu, pa smo deležni dodatnih koristi.

Ne zamenjajmo torej dveh besed lažje in lepše. Živimo vendar predvsem zato, da nam je lepše, če bi namreč živeli le zato, da nam je lažje, nam še živeti ne bi bilo treba. Z močnejšo dobro voljo in pozitivno miselno naravnanostjo bo slabše vreme postalo vse lepše in lepše.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.