Foto: bukla.si
Foto: bukla.si

Zanimivo, tudi nekateri rekreativni ultramaratonci, ki jim nikakor ne manjka gibanja, niso odporni proti odvečnim kilogramom. Kako to?

Čezmerna telesna masa je pri ljudeh, ki živijo v lovsko-nabiralniških skupnostih, nadvse redka. Oni seveda nimajo tako lahkega dostopa do hrane in se prav zato tudi veliko več gibajo. Zaradi tega lahko upravičeno pričakujemo, da vsak dan porabijo veliko več energije kot sedeči ljudje razvitega sveta. Z novim načinom natančnega merjenja dnevne porabe energije, ki temelji na dvojno označeni vodi, so raziskovalci prišli do zelo pomembnih ugotovitev, ki močno zamajejo splošno sprejeto in nam tako zelo razumljivo prepričanje, da več gibanja pomeni več porabljene energije. Ljudje, ki se veliko več gibajo in prehodijo vsak dan okoli 16 kilometrov, porabijo približno enako količino energije na dan kot tisti, ki večji del dneva presedijo.

Koliko je naše razumevanje dnevne porabe energije v skladu s temi novimi spoznanji sodobne znanosti?

Če želite to preveriti, vam toplo priporočam, da se sprehodite do knjigarne ali knjižnice, zagrabite, preberete in prebavite čisto svežo knjigo Pokuriti, ki jo je spisal evolucijski antropolog Herman Pontzer z univerze Duke. Pred le nekaj dnevi jo je izdala založba UMco. Obljubim vam, da boste presenečeni nad predstavljenimi ugotovitvami. Morda boste na prvi hip celo razočarani in razoroženi v boju proti odvečni telesni masi, a hkrati spodbujeni, da se ohranjanja primerne telesne mase lotite veliko bolj odgovorno, trezno in dolgoročno.

Čezmerno hranjenje namreč ni le težava nabiranja podkožne maščobe, z njim spodbujamo tudi čezmerno delovanje imunskega sistema, kar vodi v dolgotrajna vnetja in posledično ustvarja okoliščine za razvoj številnih bolezni.

Če želimo shujšati in primerno telesno maso tudi dolgoročno ohranjati, bomo morali spremeniti predvsem naš način prehranjevanja. Naslovno vprašanje kako pokuriti odvečno energijo pravzaprav ni dobro vprašanje. To pa zato, ker se odvečne energije na dolgi rok ne da kar tako pokuriti. Bolje se je vprašati, kako preprečiti čezmerno hranjenje in kako najti trajnostno ravnotežje zdrave telesne mase.

Površno bi lahko sklepali, da te nove ugotovitve zmanjšujejo pomen gibanja. Zato bi jih lahko iz čisto osebnih nagnjenj kot športni učitelj in tekaški trener raje zamolčal. Pa vendar, če se lotimo globljega razumevanja naše presnove in gibanja, ugotovimo, da nam prav redno gibanje zelo pomaga poustvarjati okoliščine, v katerih živijo ljudje iz nabiralniško-lovskih skupnosti, ko je bilo hranjenje neločljivo povezano z rednim gibanjem. In res, v raziskavi, kjer so ljudje hujšali z gibanjem in brez njega, so oboji enako izgubljali odvečno telesno težo. Gibanje se je kot ključno izkazalo v nadaljevanju, kajti dolgoročno so nižjo telesno maso ohranili le tisti, ki so se redno gibali.

Živimo v okolju, ki spodbuja debelost. To je okolje z lahko dostopno in izjemno okusno hrano, ki nam povečuje poželenje po njej. Knjiga Pokuriti nas bo podkovala pri boljšem razumevanju naše presnove. Opremljeni s svežim znanjem bomo manj začudeni, zakaj večina shujševalnih diet ne deluje na dolgi rok in kako stopiti na pot prehranske uravnoteženosti.