Foto: Erik Žunec
Foto: Erik Žunec

S simpatično gospo. Ki pa je menda moji teti zaupala, da se ji zdim, kot se je izrazila: "dosadan".

Veselje je vse prej kot dolgočasno. Trenutki veselja vse prehitro minejo. Prav tako pa nas vesela družba nikakor ne dolgočasi. Razlog, da sem se zdel Olgi dolgočasen, je bil verjetno skrit v tem, da ne kadim, ne pijem in grem rad zgodaj spat. Pa ji pač nisem mogel biti dobra družba.

Očitno ne moremo biti vsi kar vsem dobra družba. Najpomembneje pa je, da smo predvsem dobra družba tistim, s katerimi se veliko družimo. Navsezadnje si prav zaradi tega izbiramo življenjske sopotnike in prijatelje. Ker pa smo največ sami s sabo, je tako zelo dobrodošlo, da sami sebi nismo dolgočasni.

Več kot premoremo veselja do življenja, bolj smo na konju. Zato se vprašajmo, ali se morda da veselje povečati. Nedvomno, najlažje na primer kar z alkoholom. Ampak ko z drogami prikrivamo našo žalost ali otopelost, se zgolj počutimo bolj vesele. Ko učinkovina popusti, pa smo soočeni z nerešeno resničnostjo. Toliko pametnejši in bolj trajnosten pristop je z izboljšanjem vedenja, miselnosti in naših okoliščin.

Naše občutenje zadovoljstva z življenjem je kot spričevalo, v katero se vsakodnevno vpisujejo ocene za naš življenjski slog. Želim nam, da imamo srečo in moč, da smo soustvarjalci naše sreče.

Vabim vas na predavanje o veselju, ki ga bom imel v okviru društva Up v predavalnici knjižnice Otona Župančiča v Ljubljani v torek, 17. 1. 2023, ob 18. uri.