Ne verjemite v čudežne napitke, čeprav delujejo! Foto: Osebni arhiv Urbana Praprotnika
Ne verjemite v čudežne napitke, čeprav delujejo! Foto: Osebni arhiv Urbana Praprotnika

Koliko mi je športni napitek pri tem res pomagal? Ali pa je bilo ključno predvsem moje prepričanje, da mi napitek daje dodatno moč? Dejstvo je, da sem v klanec tekel hitreje in z večjo lahkoto.

Ko so tekači pili roza pijačo, so tekli hitreje, v pol ure so pretekli daljšo razdaljo (povprečno za 4,4 %) in se pri tem počutili bolje.

Ugotovitev v znanstveni reviji Frontiers in Nutrition

Angleški raziskovalci so se lotili podobnega vprašanja. V preizkusu, ki je bil objavljen prejšnji teden v znanstveni reviji Frontiers in Nutrition, so testirali, kako hitro zmorejo teči testiranci, če med dvema časovno ločenima polurnima tekoma poplakujejo usta z dvema različnima pijačama. Razlika med njima je bila le v barvi. Prva je bila brezbarvna, druga pa obarvana v roza. Vse njune druge lastnosti so bile enake. Pijači sta bili nekalorični in enako sladkani z umetnimi sladili.

Kaj so ugotovili? Da barva vpliva! Ko so tekači pili roza pijačo, so tekli hitreje, v pol ure so pretekli daljšo razdaljo (povprečno za 4,4 %) in se pri tem počutili bolje.

Vse je v glavi? Ni čisto tako.
Takšne raziskave so mi všeč. Opomnijo nas na moč naših misli, prepričanj. Nekdo bo pri tem rekel, da je vse v glavi. Pa seveda to ni čisto res, le kako bi bilo vse v glavi, ko pa tečemo z nogami. Tečemo s celim telesom, poleg nog tečemo tudi s trupom, rokami in ja, seveda, tudi z glavo. Vsak delček našega telesa ima svoje edinstveno mesto v tem mozaiku.

Urban Praprotnik za MMC vsak teden piše kolumne o rekreaciji, teku, zdravi prehrani ... Foto: Osebni arhiv
Urban Praprotnik za MMC vsak teden piše kolumne o rekreaciji, teku, zdravi prehrani ... Foto: Osebni arhiv

Pomembno mesto imajo tudi naše misli, prepričanja. Spodbudne misli nam dajejo dodatno moč. Zato nikar ne zapostavljajmo svojih miselnih moči. Vadimo svoj dobri, koristni slog razmišljanja. Morda prav zdajle potrebujemo dodatno spodbudo, da vstanemo iz stola in se razgibamo? Lažje je seveda nadaljevati s sedenjem. A kar je lažje, ni nujno, da je lepše. Za lepše življenje se je pa zagotovo vredno potruditi. Če to naredimo z veseljem, pa sploh. Kaj še čakamo?

Ne verjemite v čudežne napitke (čeprav delujejo)
Moj tek v klanec je bil s pomočjo športnega napitka res hitrejši in lažji. Vendar, bolj ko razumem ozadja delovanja svojega telesa, manj verjamem v čudežne napitke, pa čeprav delujejo. Vedno bolj verjamem v moč svojih misli, prepričanj. Ko stečem na vso moč v klanec, vadim svoja pljuča, srce, tetive in mišice, ob tem pa vadim tudi notranjo moč, notranjo mirnost, stabilnost, ki mi daje oporo tudi drugje.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.