Tek nam namreč lahko zelo hitro predstavlja mučno izkušnjo. To pa preprosto zato, ker je lahko zelo hitro prenaporen za na naše trenutne zmožnosti. Sestavljajo ga zaporedni skoki, kjer moramo premagovati precej velike sile. Če smo dovolj utrjeni, to ni težava. A skupna lastnost začetnikov je ravno v tem, da na te večje obremenitve še niso navajeni. Kar dejansko pomeni, da niso primerno utrjeni in je tek lahko hitro neprijetna izkušnja.

Tek trojk 2024. Foto: Matej Kobav
Tek trojk 2024. Foto: Matej Kobav

Kako naj torej netekač postane tekač, ki uživa v teku?

Za užitek v teku, pa seveda tudi za zmanjšanje verjetnosti za poškodbe, je pri začetnikih ključno najti takšen način teka, ki je prilagojen njihovim zmožnostim. Izmenjava teka in hoje je za to najboljša rešitev. Ko se torej ne silimo v iskanje lastnih meja, ampak v iskanje ravnotežja med naporom in počitkom. In, če pomislimo, je ravno to eden od osnovnih načinov za občutenje užitkov v življenju: dinamična uravnoteženost. Ko smo na primer žejni, je tako zelo prijetno spiti kozarec vode. Ko smo lačni, je prijetno jesti. Tako je tudi prijetno hoditi, ko se utrudiš od teka. Ko se primerno spočiješ, pa je spet prijetno steči.

Na takšen način, da smo eno minuto tekli in eno hodili, smo se skupaj lotili 12,5 kilometra dolge poti iz središča Ljubljane ven iz mesta na Golovec in krožno nazaj ob Ljubljanici do Kongresnega trga. Ko smo se vzpenjali na Golovec, smo živahno hodili, saj je tek v klanec za začetnika zelo naporen in ni veliko hitrejši od hitrejše hoje. Ko smo se približevali cilju, so vsi po vrsti ugotavljali, da jim gre veliko lažje, kot so si predstavljali. Tako smo že na poti zmagoslavno dvigovali roke v zrak. Kajti zmaga lahko tisti, ki gre. In uživati na celi poti od štarta do cilja, tudi takrat, ko se je treba vmes dodatno potruditi, je velika zmaga.

Takšna zmaga je namreč dobra popotnica za nadaljevanje. Ko pritečemo v cilj, namreč ni konec. Cilj je, da nadaljujemo.

Če se nam želite pridružiti, vabljeni jeseni na začetniške treninge, ki so celo brezplačni, saj jih podpira mestna občina Ljubljana s programom Ljubljana je šport, Gremo na tek.