Jolien Boumkwo, ki tekmuje v suvanju krogle, se je po sili razmer lotila teka na 100 z ovirami. Foto: Twitter
Jolien Boumkwo, ki tekmuje v suvanju krogle, se je po sili razmer lotila teka na 100 z ovirami. Foto: Twitter

Za zmago atleta in atletinje v posamezni disciplini je moštvo nagrajeno z največ točkami. Vsako naslednje mesto pa prinese točko manj. Če tekmovalec ne pride do cilja ali – še slabše – niti do štarta, seveda ni točke.

Belgijci so se letos srečali z izzivom, katero dekle naj tekmuje v teku na 100 metrov z ovirami. Zaradi poškodbe njihove ovirašice so v moštvu iskali nadomestno tekmovalko, ki bi ji uspelo odteči to tehnično zahtevno disciplino. Ne boste verjeli, našli so jo v tekmovalki v suvanju krogle in metu kladiva Jolien Boumkwo, ki se je izkazala z velikim športnim duhom in sproščenostjo, da si upa biti daleč zadnja. V disciplini, v kateri se razlike med tekmovalkami merijo v stotinkah, je za zmagovalko zaostala ogromnih 19 sekund. A njen nastop je bil izjemno prikupen. Navijači so jo nagradili z velikim odobravanjem, na svetovnem spletu pa je posnetek njenega nastopa postal izjemno gledan.

Ne boste verjeli, našli so jo v tekmovalki v suvanju krogle in metu kladiva, ki se je izkazala z velikim športnim duhom in sproščenostjo, da si upa biti daleč zadnja.

Urban Praprotnik

Njen pristop do izziva lahko navdihne tudi vsakega od nas. Lahko bi stisnila rep med noge in se tej vlogi izmaknila. Metalka kladiva pa je raje izbrala, da brez sramu, sproščeno in pokončno pokaže, da lahko sodelujemo tudi v disciplinah, za katere nismo vadili, a nam jih življenje kljub temu pripelje naproti. Ja, ni težko biti dober v tem, v čemer smo že dobri. Veliko težje pa je biti dober tudi v tistem, v katerem nismo. A je vredno, da se potrudimo na svoj način in premagamo navidezne omejitve. Z razvojno miselnostjo, ki nam omogoča, da pogledamo nase in na življenje širše, izzive, ki nam pridejo naproti, lažje sprejemamo z odprtimi rokami. Upajmo si biti zadnji!