Pojdimo ven, pojdimo v naravo! Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Pojdimo ven, pojdimo v naravo! Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Otrokom se je že z lanskim pomladnim zaprtjem teža zelo povečala. Okoli 60 odstotkom šolarjev se je poslabšal indeksa telesne mase (Slofit.si). Kar okoli 20 odstotkov šolarjev ima preveliko telesno težo. Očitno so bližina polnega hladilnika, izostanek od vsakodnevnega gibanja in športne vadbe pustili sled. Zdaj smo pa tu. Otroci še niso bili nikoli tako debeli. Leta 2019 je skoraj 60 odstotkov odraslih Slovencev nosilo čezmerno telesno težo, skoraj 20 odstotkov je bilo debelih. Zelo verjetno pa se je v tem zadnjem letu stanje še dodatno pomembno poslabšalo. Kdaj bomo odprli oči?

Čas je, da se vprašamo, kaj lahko naredimo, da se naši otroci in seveda tudi mi ne bomo še kar naprej debelili. Kajti dalj časa, ko se otrok, mladostnik in odrasel človek redi, težja je pot do zdrave telesne teže.

Urban Praprotnik

Čas je, da se vprašamo, kaj lahko naredimo, da se naši otroci in seveda tudi mi ne bomo še kar naprej debelili. Kajti dalj časa, ko se otrok, mladostnik in odrasel človek redi, težja je pot do zdrave telesne teže. Odlašanje z odkritim soočenjem z odvečno telesno težo je le povečevanje težave. Kajti dalj časa, ko smo čezmerno hranjeni, to čezmernost naše telo lažje sprejme za običajno. Torej, če se naše odvečne telesne teže še nismo lotili, je za to danes pravi čas. Vsak naslednji dan bo za odtenek manj primeren.

Če nismo čezmerno težki, bi lahko sklepali, da se to nas ne tiče. Pa se nas – in to velike večine. Ja, tudi tisti, ki imamo trenutno zdravo telesno težo, moramo biti pozorni. Nabiranje odvečne telesne teže je večinoma tiho in z leti napreduje. Samo pomislimo, če na dan pojemo le eno jabolko preveč energije, kot je porabimo, se nam shrani 10 g maščobe. To ni skoraj nič. Pa vendar to v enem letu znese skupaj približno 3,5 kg. Kar spet ni zelo veliko. A se v 10 letih nabere za 35 kg!

Sladka težava
Ja, čezmerna teža je "bolezen", ki se povečuje z leti. Med odraslimi, starimi od 25 do 39 let, jih je "le" 45 odstotkov čezmerno težkih ali debelih, v starosti od 55 do 64 let pa kar 70 odstotkov (nijz.si). Pri tem ne gre pozabiti, da je to seveda relativno sladka težava. Na eni strani zato, ker je imeti 35 kg preveč namreč veliko bolje, kot pa imeti 15 kilogramov premalo. Na drugi strani pa je sladka zato, ker prav obilje sladkorja vpliva na našo ješčost in presnovo.

Naša telesa so evolucijsko ustvarjeno tako, da varčujejo z energijo in jo – če je le mogoče – kopičijo za obdobje, ko nam bo hrane primanjkovalo. Večina od nas lažje pridobi kilogram, kot pa enega izgubi. Za to skrbi več naravnih mehanizmov našega telesa. Tako je veliko ljudi žal dolgoročno neuspešnih pri ohranjanju zdrave telesne teže. Kako pa bi bilo drugače, če pa smo stalno obkroženi s hrano?

Urban Praprotnik za MMC vsak ponedeljek pripravlja kolumne o rekreaciji, gibanju, prehrani ... Foto: Osebni arhiv
Urban Praprotnik za MMC vsak ponedeljek pripravlja kolumne o rekreaciji, gibanju, prehrani ... Foto: Osebni arhiv

Kje lahko najdemo rešitev?
Res je, da je za zmanjševanje odvečne telesne teže ključen predvsem način našega hranjenja. Jejmo raje premišljeno kot pa zaletavo in po trenutnem navdihu. Nekateri pravijo, da nam telo najbolje kar samo pove, kaj in kdaj je najbolje, da jemo. To bi verjetno zelo držalo, če bi živeli v paleolitskem obdobju. Ko so naši predniki jedli to, kar so iz dneva v dan nabrali in ulovili. Pri tem so prehodili in pretekli nekje od šest do 16 kilometrov. Ker pa je današnja hrana bistveno dostopnejša, smo skoraj neprestano v skušnjavi okusov, ki nam dodatno dvigujejo tek.

Lakota je potreba, ki jo hitreje nasitimo z manj okusno, manj dostopno hrano. Hkrati pa vemo, da je lakota najboljša kuharica. Takrat tudi manj okusna hrana postane okusnejša in jo jemo s toliko večjo hvaležnostjo. Rešitev je torej v tem, da si zmanjšamo dostopnost do zelo okusne hrane. Takšno hrano jejmo le ob posebnih praznikih. Takrat bomo znali še toliko bolj občutiti prazničnost.

Vsak dan poskrbimo, da ne bomo ostajali lačni prijaznosti, bližine in topline. Močnejši v tem duhu bomo lažje vitkejši v telesu.

Urban Praprotnik

Pri samem izgubljanju telesne teže je gibanje manj pomembno od hrane. Ključno pa je za ohranjanje zdrave telesne teže. Dodaten zdravilni pomen gibanja pa je pri zmanjševanju trebušne maščobe, ki bolj kot podkožna maščoba škodi našemu zdravju. Hkrati pa seveda redno gibanje prinaša še dodatne stranske učinke, ki se jih ne bi prav nihče branil.

Rešitev je torej v prijetni vztrajnosti – da potujemo na tej poti v nam prijetnem ritmu, v nagrajujoči odločnosti – da znamo ločiti med koristnim in škodljivim, v samospoštovanju – da se imamo radi, in samospoznavanju – da negujemo stik s seboj.

Vsak dan poskrbimo, da ne bomo ostajali lačni prijaznosti, bližine in topline. Močnejši v tem duhu bomo lažje vitkejši v telesu.
***

Naslednji teden vas vabim k razmišljanju o naši presnovi. Poskušali si bomo odgovoriti na vprašanje, zakaj je velika večina shujševalnih diet učinkovitih na kratek rok, a žal neučinkovitih na daljšega.

Zdaj pa pojdimo ven, pojdimo v naravo!

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.