To je bila kultna knjiga Bele arene. Zdaj je podobno kultno knjigo dobila tudi kraljica športov.

Sledi odličnosti. Foto: Urban Praprotnik
Sledi odličnosti. Foto: Urban Praprotnik
Foto: Urban Praprotnik
Foto: Urban Praprotnik

Atletika je pred dvema letoma praznovala 100 let organiziranega športa na Slovenskem. Na Jakopičevem sprehajališču so to praznovali s čudovito razstavo fotografij, ki so nas popeljale skozi to obdobje. Marko Račič, ki je kot vrhunski tekač na 400 metrov nastopil tudi na Olimpijskih igrah leta 1948 v London, je kot vrhunski stoletnik čilo prisostvoval otvoritvi razstave.

Knjiga Sledi odličnosti ima dvojni pomen. Prvi pomen Sledi odličnosti, kot sledi, ki jih je pustila atletika v preteklem stoletju s pomočjo mnogih izjemnih ljudi, nadarjenih, zavzetih, vztrajnih in povezanih v društva ter preko njih v zvezo in v mednarodno okolje. Sledi odličnosti, kot popotnica, da sledimo odločnosti tudi v prihodnje.

Kot nekdanji atlet in atletski trener v tej knjigi prebudim mnogo prijetnih spominov na ljudi, dogodke in kraje, kjer sem se tudi sam brusil in se trudil slediti odličnosti po svojih najboljših močeh. V tej knjigi se začuti širina, globina in višina, ki jo atletika v svoji raznovrstnosti povezuje v gibanju za odličnost.

Želim si, da bi knjiga Sledi odličnosti našla pot v čim več domov. Da jo listamo s prijetno nostalgijo in hkrati z videnjem prihodnosti. Vrhunskost, ki so jo dosegli naši predhodniki, je dobro občudovati in si predstavljati na kakšen način lahko vsak od nas najde pot, da bo tudi sam odličen na njemu lasten način.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.