Foto: Urban Praprotnik
Foto: Urban Praprotnik

Pri teku so naše medvretenčne ploščice vendar podvržene večjim obremenitvam, te pa verjetno škodijo, kajne? Ne nazadnje so v raziskavi na tekačih izmerili, da se te po enournem teku stanjšajo za približno 1 milimeter. Pa vendar se je smiselno vprašati, ali to resnično pomeni tudi, da tek dolgoročno škodi medvretenčnim ploščicam.

Pomislimo na primer na to, ko naredimo 20 sklekov, kakšno imamo moč takoj zatem. Utrujene mišice so šibkejše. Torej nas teh 20 sklekov ošibi? Res je, začasno, a če to izvajamo redno, postajamo iz tedna v teden močnejši. Pri tem vidimo, da ni pametno kratkoročnih učinkov posplošiti na dolgoročne. Kajti to, da kratkoročna ošibitev mišice zaradi vadbe vodi v dolgoročno okrepitev, je več kot očitno.

Ampak ali lahko podobne dolgoročne koristne učinke pričakujemo tudi pri medvretenčnih ploščicah? Vse do leta 2017 nismo imeli oprijemljivega dokaza za to na ljudeh. Šele takrat je bila objavljena prva raziskava, ki je ugotovila, da lahko z vadbo dejansko izboljšamo stanje medvretenčnih ploščic, njihovo prepojenost z vodo, kakovost hrustančnega tkiva in njihovo debelino. Še več, to je bilo dokazano ravno na vzorcu tekačev v primerjavi z nešportniki. V dodatni raziskavi so ugotovili, da pri vzorcu ljudi, starih med 44 in 62, imajo tekači, ki tečejo vsaj 10 let po vsaj 50 kilometrov na teden, v primerjavi z netekači za 20 odstotkov debelejše medvretenčne ploščice. Hkrati so ugotovili, da ravno tisti, ki tečejo dlje časa in daljše razdalje, imajo manj izrazite s staranjem pogojeno propadanje medvretenčnih ploščic.

Medvretenčne ploščice so nam torej hvaležne, če redno tečemo. Razlog pa je verjetno predvsem v tem, da se pri teku izmenjuje obremenitev, ko stopimo na tla, in skoraj popolna razbremenitev, ko letimo. S tem se sklepna tekočina, ki ploščice hrani, bolje pretaka in tako bolje hrani celice v tem tkivu. Dodatno pa so ravno te kratkotrajne večje obremenitve dovolj dobra spodbuda za hrustančno tkivo, da krepi, ohranja oziroma počasneje izgublja svojo mladostnostno debelino in prožnost.

Najstniki so prišli domov z odgovori na vprašalnik. Večina, kar 66 odstotkov, vprašanih je odgovorila, da tek koristi. Izid me je prijetno presenetil. Vesel sem, da se miti o škodljivosti teka in strašenje z njim počasi, a vztrajno razblinjajo.