Klara Bajec je slovensko planinsko pot opravila kot prva v obe smeri. Foto: Facebook/Matjaž Bajec
Klara Bajec je slovensko planinsko pot opravila kot prva v obe smeri. Foto: Facebook/Matjaž Bajec

Pa bi bilo dobro, da se naučimo prav to, v hoji in teku resnično uživati, saj je prav redno gibanje pomemben in nenadomestljiv košček v sestavljanki zdravega življenja. Brez užitka pa nam bo še tako močna začetna motivacija kmalu pošla.

Občutenje ugodja je nekaj, po čemer hrepenimo in za kar smo se pripravljeni potruditi. K užitku nas veže močna privlačna sila.

Kaj je torej užitek in kako ravnati, da ga bomo redno deležni?
Ko smo žejni in spijemo kozarec vode, smo nagrajeni z užitkom. Podobne nagrade smo deležni tudi, ko smo lačni in ugriznemo v hrano, ko po dolgem času srečamo prijatelja, ko smo utrujeni od dolge hoje in se usedemo. Užitek je neke vrste spodbuda, da ne shiramo od lakote, da se ne izsušimo, ne preutrudimo, ne ostanemo sami. Najboljši recept za užitek je dinamično ravnotežje, ko se kot na tehtnici na eni strani ziba potreba, na drugi pa njena zadovoljitev.

Problem pa je, da lahko do užitkov pridemo tudi na način, da ne zadovoljujemo osnovnih potreb, ampak se zamotimo z izmišljenimi ali nadomestnimi. Užitek v pijači lahko začutimo, četudi nismo žejni, takrat, ko ima pijača dodatne okuse in učinkovine. Tudi ko smo siti še vedno uživamo v hrani, ki je slastnejša. Ko poležavamo na kavču, pa užitek povečamo na primer z zanimivo oddajo ali prenosom športnega tekmovanja. Bolj ko zadovoljujemo nadomestne potrebe, bolj nam zmanjkuje časa, da bi dobro zadovoljili osnovnejše, ki so za zdravje pomembnejše.

Večja kot je potreba, večja je njena zadovoljitev
Med hojo po vrvi lažje lovimo ravnotežje, če roke držimo na široko. Če damo roke v žep pa, nasprotno, veliko težje ostanemo na vrvi. Enako je z ravnotežjem v življenju: s tem ko ustvarimo večjo potrebo in jo tudi ustrezno zadovoljimo, smo spretnejši v lovljenju ravnotežja ‒ dobrega počutja. Na primer: užitek v ležanju na kavču zelo povečamo s tem, da prej eno uro tečemo, saj smo s tem povečali potrebo po počitku. Z večjo potrebo po počitku pa izboljšamo njegovo kakovost. Ali na primer s tem, ko dlje časa ne jemo, povečamo lakoto in s tem užitek v preprostejši, a bolj zdravi hrani.

Kako uživati celo v pomanjkanju?
Mojstri užitka znajo uživati celo v pomanjkanju. Kako jim to uspeva? Za občutek ugodja celo pri povečevanju potrebe in ne zgolj pri njenem zadovoljevanju, je ključna pozitivna miselna in čustvena naravnanost. Pomeni zaupanje v to, da bo vse dobro. Lahko ji rečemo tudi notranji mir, pomirjenost.

Klara Bajec je pred nekaj dnevi zaključila prav poseben podvig. Kot prva je uspešno opravila pot iz Maribora na Triglav in naprej do morja v Ankaranu, se tam obrnila in šla naprej na Triglav in vse do Maribora. Slovensko planinsko pot je kot prva opravila v obe smeri, za seboj je pustila 1233 kilometrov pohodnih in tekaških korakov in se pri tem vzpela kar 74.600 metrov visoko.

Ali je ob tem izjemnem naporu, ki je trajal 24 dni, tudi uživala? Verjamem ji, da je. Pri tem pa sem skoraj prepričan, da bi brez mojstrstva v uživanju raje ostala kar doma.

Tudi mi lahko ostanemo doma na kavču ali pa gremo raje ven na sprehod ali tek in se pri tem dodatno mojstrimo v uživanju v stiku z naravo.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.