Če tudi vi želite izgubiti odvečno telesno težo, se tega lotite preudarno in dolgoročno z uživanjem v dobri hrani in gibanju. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Če tudi vi želite izgubiti odvečno telesno težo, se tega lotite preudarno in dolgoročno z uživanjem v dobri hrani in gibanju. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Pred časom sem na Ljubljanskem gradu opazoval osebnega trenerja in mlado dekle, ki se je očitno odločila, da izgubi nekaj kilogramov. Zelo zavzeto je sledila vsem navodilom, ki pa so bili po mojem mnenju pretirano ambiciozni. Izpadni koraki, takšni in drugačni poskoki, hitri teki… Pot ji je tekel s čela. V njenih očeh pa se je videla odločnost, da se znebi odvečne teže. Ali ji je uspelo?

Res je, da bomo hujšali, če bomo manj jedli in se več gibali. A če se lotimo hujšanja le s tem znanjem, smo premalo opremljeni proti pastem, ki nas pri tem spremljajo. In teh je kar nekaj.

V nedavno objavljeni raziskavi v znanstveni reviji Medicine & Science in Sports & Exercise so spremljali 584 odraslih ljudi, starih od 50 do 74 let. Merili so njihovo povprečno dnevno porabo energije z napredno metodo merjenja dveh izotopov vode. S pomočjo pospeškometra so merili njihovo količino gibanja. Kaj so ugotovili? Da je res: če se več gibamo, porabimo več energije. A to drži le za tiste, ki niso bili v stanju hujšanja, torej v negativnem energetskem ravnotežju. Tisti posamezniki, ki so vnesli v svoje telo manj energije, kot so je porabili, pa z dodatnim gibanjem porabe energije niso povečali.

Gibanje je izjemno koristno iz mnogih vidikov našega zdravja, med drugim tudi za ohranjanje želene telesne teže. Veliko manj pa je učinkovito za dodatno zmanjševanje telesne teže v samem procesu hujšanja. Na prvi pogled bi rekli, da je to slaba novica. Pa ni. V resnici je zelo dobra. Zakaj? Zato, ker nam omogoča, da se gibanja lotimo dovolj postopno, kar je edini način, da bo gibanje resnično koristno.

Dekleta z osebnim trenerjem žal nisem več videl. Rekel bi, da je tisti dan imela dober občutek, a je naslednji dan čutila veliko bolečin. Vnete mišice, ki naslednji dan pečejo tako, da komaj hodimo, so znak, da smo pretiravali. Pretiravanje pa nam onemogoča rednost. Brez nje pa so še tako lepe besede o gibanju le oglaševalski trik.

Če tudi vi želite izgubiti odvečno telesno težo, se tega lotite preudarno in dolgoročno z uživanjem v dobri hrani in gibanju. Ne nazadnje želimo v življenju čim bolj uživati in pravzaprav je ravno to razlog, da imamo zdravo telesno težo.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.