Ne odlašajte z rednim gibanjem, tveganje za pojav demence je bil pri manj vzdržljivih kar dvakrat večji kot pri bolj vzdržljivih. Foto: Urban Praprotnik
Ne odlašajte z rednim gibanjem, tveganje za pojav demence je bil pri manj vzdržljivih kar dvakrat večji kot pri bolj vzdržljivih. Foto: Urban Praprotnik

Napovedi glede števila ljudi, ki bodo v prihodnjih letih zboleli za eno od oblik demence, so precej zastrašujoče. V naslednjih 25 letih naj bi se število oseb z demenco kar podvojilo. Ali bomo mi med njimi?

Kako vzdržljivost vpliva na naš spomin?
Finci so naredili raziskavo, v katero so vključili dobrih 2000 zdravih okoli 50 let starih moških. Izmerili so jim največjo zmožnost porabe kisika med gibanjem (VO2max), ki je v bistvu mera vzdržljivosti. Čez 22 let, ko so bili merjenci stari že dobrih 70 let, so preverili razlike v pojavnosti demence pri tistih, ki so bili pri petdesetih letih bolj vzdržljivi v primerjavi s tistimi, ki so bili manj. Ugotovili so veliko razliko. Tveganje za pojav demence je bil pri manj vzdržljivih kar dvakrat večji kot pri bolj vzdržljivih (vir: tukaj).

Na vzdržljivost ima velik vpliv naš življenjski slog
Če se pogosto intenzivno in vztrajno gibamo, s tem, da živahno hodimo v klanec, hitreje kolesarimo ali tečemo, spodbujamo naše telo, da uspe s pomočjo pljuč in krvi bolj učinkovito sprejemati kisik, ga potem s pomočjo srca in ožilja hitreje dostavi do celic po celem telesu, kjer ta kisik v mitohondrijih sodeluje pri celičnem gorenju, s čimer se obnavlja celična energija. Ko se redno, večkrat tedensko, med gibanjem dobro zadihamo, spodbujamo naše telo, da se utrjuje vseh teh korakih. V nasprotnem primeru, ko se le izjemoma zadihamo, ne moremo pričakovati, da bo naše telo vzdržljivo, da bo zmožno večje porabe kisika.

Če smo zdaj spodbujeni, da se redno, skoraj vsak dan živahno gibamo, je pametno, da s tem ne odlašamo, kajti z odlašanjem povečamo možnost, da bomo pozabili na to.

Priporočam, da se preizkusite, če vam morda ustreza tek. Izmenjava teka in hoje je zelo priročna za utrjevanje srčno-dihalnih zmogljivosti v vseh letnih časih, tudi za jesen našega življenja!

Na 1. Ljubljanskem festivalu športa v Tivoliju bom v soboto, 9. septembra izvedel brezplačne delavnice Od hoje do teka. Vabljeni pa tudi na redne brezplačne vadbe za čiste začetnike v Ljubljani, ki jih začnemo septembra (več tukaj).

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.