V naslednjih tednih bom predstavil nekaj pogostih tekaških poškodb, ki se jim lahko izognemo, če se teka ne lotimo na pamet, ampak bolje, torej pametneje. Temeljna napaka, ki jo tekaški začetnik pogosto zagreši, je prevelika začetniška zagnanost in previsoko postavljene vadbene obremenitve. Dobrodošlo je razumeti, da je naše telo v osnovi zmožno zelo dobro prenašati le tiste obremenitve, na katere je vajeno in prilagojeno skozi nekoliko daljše časovno obdobje. Kdor že dolgo ni tekel, ne more pričakovati, da bo njegovo telo tek zelo dobro sprejelo. Žal, tek ga bo lahko tudi poškodoval. Zato je pri navajanju na tek tako zelo pomemben premišljen pristop, ki vključuje primernost začetnih obremenitev in njihovo dovolj počasno povečevanje.

Urban Praprotnik za MMC pripravlja kolumne o rekreaciji, gibanju, poškodbah, prehrani ... Foto: osebni arhiv.
Urban Praprotnik za MMC pripravlja kolumne o rekreaciji, gibanju, poškodbah, prehrani ... Foto: osebni arhiv.

Zakaj se je pojavila bolečina na zunanji strani kolena in včasih tudi na zunanji strani boka?
Ko tečemo, je navpičen odziv sile podlage zaradi skokov, ki so seveda sestavni del teka, skoraj 300 odstotkov telesne teže. Ko hodimo, je velikost te sile okoli 100 odstotkov telesne teže. Zaradi tega se naše telo trudi te sile blažiti, kar doseže z usklajenim gibanjem vse od stopala, gležnja, kolena čez kolčni sklep do hrbtenice in tudi rok. Pri tem blaženju se stransko nagiba tudi naša medenica in koleno upogiba. A če je tega stranskega nagibanja medenice in tudi popuščanja v kolenu preveč, lahko privede do preobremenitve sluznega mešička ali tako imenovane “burze”, ki je sicer tam zato, da zmanjšuje trenje med tetivno in kostjo. Sluzni mešiček, ki leži na zunanji strani kolena ali pa tudi tisti, ki leži na zunanji strani boka, se lahko pri tem vname, oteče in postane zelo boleč. Takšen nas še dolgo opozarja, da smo bili do telesa pregrobi.

Da do takšnih preobremenitev ne pride, je dobro postopoma okrepiti mišice in vezivno tkivo, da bodo bolje blažili dotike s tlemi. Krepilne vaje in predvsem ozaveščen tek bodo pomagali, da pri teku ne bo prihajalo do pretiranega klecanja, ampak do odboja od tal. Pri teku, med katerim vemo, na kaj moramo biti pozorni, so te mišice veliko bolj vključene v gibanje in posledično imamo bolje zaščitene sklepe. Če pri tem upoštevamo tudi dovolj postopno povečevanje dolžine in pogostosti tekov, bomo o bolečinah na zunanji strani kolena ali boka vedeli predvsem po pripovedovanju drugih.

Kaj je delal Miha narobe? Glede na njegovo uvodno nepripravljenost na tek je povsem očitno, da je v prvih tednih tekel prepogosto in predaleč. Hkrati pa ni bil pozoren na svojo telesno držo in na način stopanja na tla. Kot da to ni dovolj, je žal pogosto tekel tudi navzdol, kar je za začetnika še dodatno tvegano.

Vabim vas, da začnete teči. Tek je zelo praktičen. Da pa bo ta izkušnja dobra, vas želim opozoriti o pogostih težavah, ki se jim lahko preprosto izognemo, če telesu nudimo primerne obremenitve in dovolj časa, da se utrdi. Navadimo telesa na tek, bodimo močnejši in bolj gibki. To bo mladostnost, ki jo lahko spet doživimo.

Vabim vas, da se vključite v trimesečno uvajanje v tek, ki je namenjen popolnim začetnikom pa tudi tistim, ki so že tekli, a so jih tekaške poškodbe ustavile. Vadba je brezplačna, ker jo financira Mestna občina Ljubljana v okviru projekta Ljubljana je šport. Gremo na tek! Več tukaj.