Foto: Erik Žunec
Foto: Erik Žunec

Kaj ima higiena skupnega s to izjavo? Veliko. Začetki turizma na morju temeljijo prav na higieni, mišljeni seveda širše od umivanja rok in zob, širše od higiene hrane in dezinfekcije površin. Začetki turizma temeljijo na higieni življenjskega sloga in do človeka prijaznejšem okolju.

Leta 1858 je na Hvaru začela delovati prva vremenska postaja na Hrvaškem. Takrat je Hvar spadal pod avstrijsko cesarstvo in s Hvara so na Dunaj redno prihajale novice o milem zimskem vremenu, čistem zraku in številu sončnih ur. Tako so na tem sončnem otoku že pred 155 leti ustanovili Higienično družbo, ki je bila menda celo prva takšne vrste v celotnem cesarstvu.

Na Dunaju in v drugih krajih takratnega cesarstva sta širjenje mest in povečevanje industrije vplivali na slabšanje življenjskih razmer. Te so bile zlasti pozimi zelo slabe. Kurjava za ogrevanje in industrijski dimniki so povečevali prašne delce v zraku. Premožnejši ljudje so zato iskali ugodnejše okolje za prijetnejše in bolj zdravo preživetje zimskih mesecev. In našli so jih. Začeli so prihajati na morje. Razvoj morskega turizma je takrat temeljil na zimskem turizmu. Če gremo kar vzdolž jadranske obale, so začele prav zaradi zimskega turizma cveteti turistične vile in hoteli v Portorožu, Rovinju, Poreču, na Brionih, Lošinju, v Opatiji in še kje vse do Hvara in naprej. Začetki turizma so torej temeljili na zimskem zdraviliškem turizmu.

Danes večina morskega turizma temelji na poletnih mesecih. Pozimi pa ti izjemni kraji, ki so nam v bistvu tako zelo blizu, skoraj samevajo. Na Hvar smo letos prišli že enajstič. Domačini nas poznajo in nam povedo, da smo prve lastovke nove sezone. Zjutraj na jutranjem sprehodu pred zajtrkom naredimo raztezne vaje, nekateri pa celo zaplavamo v morju, dopoldne si privoščimo nekajurni pohod ali tek, popoldne pa imamo čas za počitek in dodatno razvajanje in raziskovanje. Danes gremo na predavanje o tem, kaj nam ptice in oblaki na nebu povedo o vremenu.

Ker so naši otroci vsi po vrsti tako rekoč od rojstva pozimi teden ali dva na Hvaru, dobro vedo, kaj vse nam zimski Hvar daje. Zato ni čudno, da ko iz mrzle Ljubljane pridemo v ta topel, svetel, čist in miren kraj, celo zelo mladi človek pomisli na čas, ko bomo vsi v pokoju in bomo brez drugih obveznosti točno tam, kjer nam je najljubše.