Med telesno vadbo, ki nam predstavlja izziv, ne krepimo le mišic, srca, kosti in drugih delov telesa, ampak krepimo tudi odločnost in vztrajnost, izboljšujemo samopodobo in samozavest, sproščamo miselni stres in napetost. Foto: Jasmina Kozina Praprotnik
Med telesno vadbo, ki nam predstavlja izziv, ne krepimo le mišic, srca, kosti in drugih delov telesa, ampak krepimo tudi odločnost in vztrajnost, izboljšujemo samopodobo in samozavest, sproščamo miselni stres in napetost. Foto: Jasmina Kozina Praprotnik

Novo leto pa tudi na primer začetek tedna in drugi časovni mejniki so kot nalašč, da se odločimo narediti pomemben korak, ki nas približa boljši različici sebe. Iz koraka v korak in iz dneva v dan lahko odvržemo tisto nepotrebno, tisto škodljivo ter namenimo prostor in svojo energijo za resnično potrebno in koristno. Že sama beseda odločiti, ki je sestavljena iz dveh besed, nam pravi, da se od nečesa ločimo. Če se nam uspe ločiti od slabih prehrambnih in spalnih navad, pretirane uporabe zaslonov, zasedenosti in drugih razvad, smo se dobro odločili. Pa vendar to ni enkratna odločitev, ampak jo moramo izpeljati vsakodnevno, in to celo večkrat na dan. Naša razumska odločitev mora vsakodnevno tekmovati z vabljivimi priložnostmi razvad okusne hrane, kratkočasenja in lenobnosti. Pri večini se ta tekma žal konča s porazom razuma in tako spet zavijemo na stara pota.

Poklicno sem na strani, ko druge spodbujam, da naredijo in tudi ohranjajo korak k bolj zdravim življenjskim navadam. Pa vendar se moram tudi sam nenehno spravljati v zaželene tirnice. Tudi jaz sem podvržen izzivom kratkotrajnih užitkov. Pri tem, da se držim rdeče niti zdravih odločitev in ravnanj, ima prav telesna vadba zelo pomembno vlogo. Kakšno?

Telesna vadba nas sleče in nas v primeru, da jo izvajamo z dovoljšno mero samospoštovanja, krepi od znotraj. Pri takšni telesni vadbi se zelo odkrito soočamo z lastnim telesom, ga začnemo primerno negovati in spoštovati. Med telesno vadbo, ki nam predstavlja izziv, ne krepimo le mišic, srca, kosti in drugih delov telesa, ampak krepimo tudi odločnost in vztrajnost, izboljšujemo samopodobo in samozavest, sproščamo miselni stres in napetost, vedno bolj smo prezračeni in pretočni, s čimer zmanjšujemo občutke strahu in utesnjenosti, izboljša pa se nam tudi osredinjenost. Takšni lažje opuščamo miselne pasti, ki se začnejo z nagnjenjem do ohranjanja neželenega stanja le za to, da ne bi bili moteči in nam ne bi bilo treba nič spremeniti. Posledično se lažje znebimo nesmiselnega pritoževanja nad stvarmi, ki jih ne moremo spremeniti, in neukrepanja nad tistim, kar bi lahko spremenili, ter miselne pristranskosti, ko si izkrivljeno razlagamo svoje negativno početja tako, da najdemo opravičilo.

Telesna vadba nas dobesedno utelesi. Bolje začutimo utrip življenja tukaj in zdaj. Tako nam uspe zapluti v mirno zavetje čustvenega pristanišča, kjer vladajo miselna umirjenost, pristnost in preudarnost. Ko dosežemo to, smo opolnomočeni, da z večjo lahkoto rečemo razvadam ne hvala, in gremo naprej.

Izkoristimo to, kar nam je dobesedno pri roki in nogi, zagrabimo svoje življenje s svojimi rokami in stopimo v svoje čevlje. Takšni smo toliko bolj v stiku s samim seboj in lahko uživamo blagodejni notranji mir. To je pravi užitek.

Vabim vas na predavanje Zdaj je pravi čas, ki bo v knjižnici Rudnik v Ljubljani v četrtek, 11. januarja, ob 19. uri.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.