Zakaj je Vesna Vuković od podjetja Gen-i, ko ga je še vodil predsednik vlade Robert Golob, prejela 100 tisoč evrov?

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na vprašanje voditeljice oddaje, ali se mu ne zdi prav, da bi nekdanja novinarka pojasnila ta nakazila, ali je šlo za kupovanje medijske podpore ali kaj drugega, je Cirman odgovoril, da sloni tudi letijo ... in da če bo želela kaj pojasniti, bo pojasnila sama.

Glede na to, da kolega Cirman meni, da Vuković morda ni dobila prave priložnosti za pojasnila o nakazilih na račun svojega podjetja, mu sporočam, da na odgovore novinarji čakamo že leto in pol. Čeprav je obljubila, da bo pojasnila, zakaj je prejela denar, se do danes to še ni zgodilo. Pojasnil ne dajejo niti v podjetju, gluh za ta vprašanja ostaja tudi predsednik vlade. Toliko o transparentnem poslovanju.

Če je Cirman mnenja, da pisna vprašanja, moledovanja za izjave in odgovore ter prošnje Vuković, da se izjasni, niso dovolj, potem mu sporočam, da dajem priložnost njegovi nekdanji sodelavki, da jo obiščemo s televizijsko ekipo in z veseljem posnamemo vse, kar ima povedati. Vprašali bi jo še, zakaj naj bi njeno podjetje prejelo 34 tisoč evrov od družbe v lasti finančnega ministra Klemna Boštjančiča. Pa še glede nakazila 60 tisoč evrov iz Gorenja. Ali vse to drži in čemu so bile namenjene vse te transakcije?

Voditeljica Erika Žnidaršič je Cirmanu sinoči povedala, da so novinarji večkrat prosili tudi za pogodbe o poslovnem sodelovanju s podjetji, pa jih niso dobili. Še marca letos so moji novinarski kolegi na tiskovni konferenci, kjer sta bila prisotna tako predsednik vlade Golob kot tudi nova sekretarka stranke, oba prosili, da pojasnita ta nakazila. A je Vuković Golobu dejala, da naj ne odgovarja na to. In seveda ni. Tišina. Tako so novinarji spet ostali brez odgovorov.

Zato izjava novinarja Primoža Cirmana, sicer tudi moža direktorice Urada vlade za komuniciranje, da Vuković morda ni dobila prave priložnosti, res ni na mestu. Čisto sprenevedanje. Če je bilo financiranje zakonito in transparentno, ne vem, zakaj bi se tako zelo bala stopiti pred kamere. Sicer pa bi mogoče prejem stotih tisočakov lahko poskušal pojasnil tudi spoštovani kolega sam. Škoda, da ne že v včerajšnji Tarči. Podjetje, od katerega je Vesna Vuković dobivala denar, je namreč potem prevzel on in ga na koncu tudi zaprl.

Vesna Vuković je na takih funkcijah, da bi javnost od nje pričakovala, da odgovarja na novinarska vprašanja, da posluje transparentno in govori resnico. Ne nazadnje je bila novinarka, nato piarovka v Gibanju Svoboda in zdaj celo generalna sekretarka stranke. Zdaj pa se vprašajmo: če bi se jaz kot novinarka šla to igrico in ne bi želela leto in pol odgovoriti na vprašanja, zakaj mi kot novinarki podjetja nakazujejo po 100 tisoč evrov, bi me na portalu Necenzurirano zagotovo obrali do kosti. In prav bi imeli! Zdaj, ko smo dali novo priložnost za pojasnilo, čakamo, kdo bo transparenten in pogumen: Vesna Vuković, premier Golob ali novinarski kolega.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.