Igra Rocket Legue združuje dirkanje z avtomobilčki in nogomet. Foto: Steam/rocketleague.com
Igra Rocket Legue združuje dirkanje z avtomobilčki in nogomet. Foto: Steam/rocketleague.com

Od maske ščemeč obraz, prepovedani objemi, negotovost v službi in ropot zdolgočasenih otrok – če ne naših, pa onih v stanovanju nad nami. Ukrepi za omejevanje epidemije covida-19 za dobršen delež prebivalstva predstavljajo nemajhen psihični zalogaj. Obstaja pa skupina ljudi, ki se za dobro zagrnjenimi zavesami stereotipno počutijo kot ribe v vodi: zapriseženi igričarji. Teh mojstrov prostovoljne osamitve sicer ne kaže posnemati v vsem, saj narod za obstoj potrebuje naraščaj, obenem pa je vitamin D v teh časih menda tudi precej pomemben. Velja pa vreči pogled na repertoar računalniških in videoiger, saj gre za eno najnaprednejših oblik razvedrila, ki lahko zdaj pride še kako prav.

Današnji vodnik ne naslavlja obstoječih igričarskih zanesenjakov. Ciljno občinstvo so med drugimi tisti, ki se sicer kratkočasijo z igricami na telefonih; pa oni, ki si želijo nečesa za zabavo skupaj z otroki; ter sramežljivci, ki so že kdaj pogledali v smeri spletnih igričarskih tržnic, a so se izgubili v množični ponudbi. Skupni imenovalec je, da želimo digitalno pismenim družinam predlagati nekaj kakovostne in preprosto dosegljive vsebine za sproščanje napetosti. Zato ima spisek kar nekaj omejitev:

  • Odsotnost eksplicitnega nasilja.
  • Poganjanje na povprečnem prenosniku z Okni, zato VR, igralne konzole in strojno zahtevne igre odpadejo.
  • Dosegljivost v spletnih trgovinah in nižji cenovni razred, do okoli dvajset evrov.
  • Odsotnost vampirskih mikrotransakcij in pritlehnih mehanizmov zasvajanja.
  • Lahkotnejše vsebine brez depresivnih tematik.

Treba je poudariti, da gre, v splošnem gledano, za zelo skop seznam, kajti industrija danes odlične igre bruha s takšno naglico, da jih celo največji navdušenci uspejo preigrati le manjši delež – in še to samo v primeru, ko prirastejo na stol. Spisek je prav tako nagnjen v smeri novejših naslovov zadnjih let. Zato naj bralci ne zamerijo, če poleg ni kakšnega, ki jim je ljub.

Za tiste, ki se bodo v določeni kategoriji nasitili, so poleg predlogi za nadaljnje raziskovanje, na koncu pa vedno ostanejo še komentarji, kjer se lahko navedejo dodatni kandidati. Vse naštete igre so na voljo v vsaj eni od velikih spletnih trgovin, kamor spadajo Steam, GOG, Epic Games Store in Itch.io. Ob posebnostih, kot je zaklenjenost na eno platformo, je to navedeno.

V slogu ministra za zdravje velja opozorilo, naj bodo branje knjig, pogovori s sorodniki in prijatelji ter dnevni sprehodi obvezno še na dnevnem redu. Ter seveda pomivanje posode, prehranjevanje in druga nujna življenjska opravila. Enega skupka skrbi res nima smisla zamenjati z drugim. Ko bodo sosedje k vam klicali Humanitarčka, bo prepozno.


  • Družabljenje na liniji ali lokalno

Igre niso nujno samotarska dejavnost, saj smo nekoč s komolcem dregali prijatelje na kavču, danes pa se večinoma merimo s soigralci na medomrežju. Prvi družinski predlog v tej smeri je še vedno ... ne, ne Fortnite, s katerim tečnari tamal(a), temveč Minecraft. Te zimzeleni peskovnik digitalnih lego kock je še vedno blazno priljubljen, razširjen in primeren za zabavo tako v eno kot mnogotero, za mlado in malo manj mlado, a ker ga večina že pozna, se bomo osredotočili na druge reči.

Fall Guys: Ultimate Knockout

Foto: Steam / Fall Guys
Foto: Steam / Fall Guys

Instantna uspešnica letošnjega poletja je osrediščena okoli boja med šestdesetimi igralci na liniji, kar pomeni, da gre za člana žanra battle royale. Toda v nasprotju s Fortnitom v Fall Guys ni streljanja, kajti smešni možiclji tekmujejo v prečenju fizičnih ovir, podobno kot v Igrah brez meja. Zmaga preprosto tisti, ki se mu uspe prebiti najdlje na poligonu ozkih stebričkov, gugajočih se ploščadi in podobne šare, medtem ko soigralci komično odfrčijo v globino.

Rocket League

Foto: rocketleague.com
Foto: rocketleague.com

Ta genialni fenomen združuje dirkanje z avtomobilčki in nogomet. Pomerita se ekipi s do štirimi igralci, ki morajo z zabijanjem žogo spraviti v nasprotni gol. Kar se na papirju sliši preprosto, je skozi spretnost igralcev preraslo v precej uspešno panogo e-športa, zato v resnici skriva dosti globine in možnosti za prelisičenje nasprotnika. Ter smeha, ko žogo odkaramboliramo v tri krasne. Od septembra je Rocket League zaklenjena na Epicovo trgovino, hkrati pa je postala free-to-play, se pravi, začetek je brezplačen.

Overcooked 2

Foto: Steam / Overcooked 2
Foto: Steam / Overcooked 2

Serija Overcooked odgovarja na vprašanje, kako bi bila videti priprava kosila, če bi bil naš gost še posebej petičen čudak, naši vajenci vsi nerode in bi sredi kuhinje zevalo orjaško brezno. Gre za huronsko zabaven sodelovalni izziv, v katerem skušajo do štirje igralci pripraviti jedi, ne da bi se s polnimi rokami nojevih jajc zapletli med seboj in zgrmeli v bazen kisline, ki je ... pač tam. Še posebej primerno za igranje z manjšimi otroki.

Keep Talking and Nobody Explodes

Foto: Steam / Keep Talking and Nobody Explodes
Foto: Steam / Keep Talking and Nobody Explodes

Pod pomenljivim naslovom se skriva sodelovalna igra za dva, kjer se prvi poti nad tiktakajočo bombo s škarjami v rokah, medtem ko mu drugi sporoča navodila za deaktiviranje. Samo prvi vidi bombo in zgolj drugi navodila, zato se morata sporazumeti, kakor vesta in znata. Ta domiselna zasnova je bila najprej namenjena navidezni resničnosti, a je danes igralna tudi brez VR-naočnikov. Za dodaten učinek naj navodila drug čez drugega kriči več družinskih članov, s psom vred.

Častne omembe: Among Us, Human: Fall Flat, Don't Starve Together

  • Splošno doseganje zena

Untitled Goose Game

Foto: Steam / Untitled Goose Game
Foto: Steam / Untitled Goose Game

Samo ena malopridna gos je dovolj, da gre ležeren popoldan v nič hudega sluteči vasici rakom žvižgat. V vlogi tečnega gosaka preganjamo prestrašeno otročad, vaške branjevke in upokojence, dokler nas nimajo res poln' kufer. Za resnično burlesknim dogajanjem pa se v bistvu skriva tudi solidna ugankarska igra, kjer moramo ugotoviti, kako se dokopati do različnih predmetov in jih pravilno uporabiti.

Stardew Valley

Foto: Steam / Stardew Valley
Foto: Steam / Stardew Valley

Urbano prebivalstvo lahko o idiličnih vasicah sanjari med posedanjem na betonskih balkonih ... ali pa si omisli slikovito vegasto hiško, ki jo od starega očeta podedujemo v Stardew Valleyju. Na vrstnem redu so okopavanje njive, osvajanje lokalnih samcev ali samic in premišljevanje o temeljnih življenjskih resnicah med ribarjenjem v lokalni mlakuži. Tole je načeloma idealna reč za tiste, ki jim je karantena pokvarila dnevni ritem; a naj pazijo, da bodo hodili s kurami spat tudi sicer, ne samo v igri.

Kind Words

Foto: Steam / Kind Words
Foto: Steam / Kind Words

Tople besede zdravijo, tudi (ali včasih še posebej) če pridejo od popolnih neznancev. V Kind Words pišemo prisrčna pisma naključnim ljudem in si z njimi izmenjujemo nalepke ter življenjske izkušnje. Inovativna zasnova, ki bi težko prispela ob primernejšem času.

Wandersong

Foto: Steam / Wandersong
Foto: Steam / Wandersong

Še ena igra, ki že s premiso (popolnoma naključno!) meri na obstoječo krizo: svetu v Wandersongu grozi popolno uničenje, mi pa kot idealistični bard kolovratimo naokrog in skušamo ljudi razveseliti s svojim žgolenjem. Ali lahko rahlo premaknjenemu zabavljaču z nebrzdanim optimizmom uspe ustaviti nevarnost, je pravzaprav drugotnega pomena, ker prinese svetlobo vsaj tistim, do katerih se prispotika.

Častne omembe: Assemble With Care, What the Golf, Slime Rancher

  • Domišljijske pustolovščine

A Short Hike

Foto: Steam / A Short Hike
Foto: Steam / A Short Hike

Sodobne odprte raziskovalne igre običajno pozirajo z obsežnimi ozemlji in so zato grozno kompleksne. A Short Hike je njihova antiteza, saj s simpatičnim ptičkom pohajkujemo po majhnem otoku. Cilj naj bi bil njegov gorski vršac, toda izlet je zgolj izgovor za sproščeno kramljanje z okoliškimi bitjeci in neobremenjeno vtikanje nosu v vsak kot. Na koncu se izkaže, da je pot resnično pomembnejša od cilja.

Samorost 3

Foto: Steam / Samorost 3
Foto: Steam / Samorost 3

Igre češkega studia Amanita Design odlikuje dovršen, samosvoj grafični slog z bizarnimi, hipnotičnimi domišljijskimi svetovi. V seriji Samorost se po njih podimo v spoju raziskovalne in ugankarske igre, kjer spoznavamo prečudna bitjeca in njihove zakonitosti, ki približajo tiste čase, ko smo lasten svet kot otroci odkrivali skozi slikanice.

Supraland

Foto: Steam / Supraland
Foto: Steam / Supraland

Načeloma je tole članica žanra "metrodivania", se pravi iger, pri katerih skozi raziskovanje sveta pridobivamo nove sposobnosti, ki nam odpirajo pot v predele, ki so bili prej nedosegljivi. Tudi Supraland je zgrajen okoli res navdušujoče množice takšnih izzivov, ki bodo kravžljali možgane in napenjali prste. A za nameček je okoliš poseljen s ciničnimi bitjeci, katerih komični dovtipi bodo izvabljali stalno hahljanje.

Častne omembe: Mutazione, Heaven's Vault, In Other Waters

  • Ugankarski izzivi

Baba is You

Foto: Steam / Baba is You
Foto: Steam / Baba is You

Kaj se zgodi, ko se angleška slovnica in premikanje blokov pomešata v amorfno čorbo, ki upogiba zakonitosti univerzuma? Baba. Ki smo mi. Ali pa tudi ne, ko pač nismo. Brez skrbi, če iz povedanega ni kaj dosti jasno, kajti ko postane, nastopi tisti A-HA!, ki ga imamo pri ugankah tako radi. V Babi neštetokrat. Ena najbolj posrečenih, izvirnih iger zadnjih let.

Wilmot's Warehouse

Foto: Steam / Wilmot's Warehouse
Foto: Steam / Wilmot's Warehouse

Če želi kdo na lastni koži izkusiti, kako je sredi skladišča, ko se od nikoder usujejo delovni nalogi, ni treba do lokalne firme, ampak bo dovolj Wilmot's Warehouse. Križanec ugankarske in spretnostne igre doda kombiniranju istovrstnih simbolov, kot ga poznamo iz Bejeweled, novo dimenzijo. Naše sličice moramo tudi primerno odlagati, da so na dosegu roke, in si jih dobro zapomniti.

Gorogoa

Foto: Steam / Gorogoa
Foto: Steam / Gorogoa

Ko se preproste ugankarske igrice najedo psihedeličnih gobic in padejo na glavo, nastane Gorogoa, v kateri se odlično narisana okolja razgrajujejo, prestavljajo in na novo spajajo, da poženejo dogajanje. Tako pred nami nastaja globoka pripoved, izpovedana brez ene besede, zato je igra primerna za tiste s slabšim znanjem angleščine. Le kanec predraga je glede na trajanje, zato jo poskusite dobiti ob rednih znižanjih.

Častne omembe: World of Goo, Portal, The Witness

  • Posebna kategorija

The Longing

Foto: Steam / The Longing
Foto: Steam / The Longing

V kontekstu tega vodnika je The Longing morda rahlo tvegan predlog, ker ni za vsakogar. Malo zato, ker smo potopljeni v mrak globoko pod zemljo, malo zato, ker smo grozno osamljeni, saj daleč naokoli ni žive duše. Edina druga je pravzaprav naš speči gospodar, nekakšen kralj Matjaž, ki se bo pod goro zbudil natanko čez štiristo dni. Njegov mali služabnik lahko v tem času raziskuje brezdaljne hodnike in jame podzemnega kraljestva, si z najdenimi drobnarijami okrasi pusto sobico ter posluša kapljanje vode. Toda ravno ta moreča pustota zna poroditi neutrudljivo željo po raziskovanju in preseganju navidez utirjene usode. Tako nastane impozantna meditacija o osamelosti in motivaciji.


Jurij Kristan je publicist in nekdanji sodelavec revije Joker.