Anja Zag Golob Foto: BoBo
Anja Zag Golob Foto: BoBo

Mariborsko okrajno sodišče je zaradi nesmotrnosti postopek zoper prvo obravnavana dijaka in dijakinjo ustavilo. Pristojna sodnica se je v imenu sodišča zanj opravičila.

Na začetku maja je v Ljubljani neznani storilec zažgal feministično umetniško instalacijo SOLANGE Katherine Cibulka, razpeto protiprašno mrežo z izvezenim napisom: "Dokler bo upanje, ki ga širimo, močnejše od strahu, s katerim se soočamo, bom feminist_ka." Na pročelju Cukrarne je v originalni izvedbi visela manj kot teden dni.

Na praznik dela so neznani storilci na pokopališču v Domžalah oskrunili tri muslimanske grobove, ki so jih polili z rdečo barvo in nanje položili kose svinjskega mesa.

Iz gnezda blizu koprske Bonifike so neznani storilci v začetku maja odtujili šest mladičev zaščitene vrste labodov, starih dva dni, in eno še neizleženo jajce. Gnezdo so prostovoljno varovali varuhi labodov, ki sumijo, da je razlog kraje preprodaja mladičev na črnem trgu. Na prsnem košu samca so opazili sledi udarca, verjetno brce s čevljem.

V Kranju je mlad moški na domači naslov iz Amerike v mikrovalovni pečici naročil dva kosa orožja in naboje v vrednosti 5000 evrov ter načrtoval množični strelski pohod iz maščevanja v javni ustanovi, ki so ga policisti k sreči pravočasno preprečili.

Sredi marca so pri Grosupljem štirje mladi moški do smrti pretepli 77-letnika, ki jih je zalotil pri kraji v svojem bivališču. Napadli so ga, ga zvezali in pretepli ter ga pustili na kraju in zbežali. Naslednji dan ga je našel znanec, ki je obvestil policijo in reševalce, a je mož na kraju dogodka umrl. Ukradli so mu 2000 evrov in 2 mobitela.

Slovenska vlada zbira ponudbe za izdelavo protokolarnega darila za čas njenega predsedovanja EU-ju. Manšetni gumbi nosijo podobo črnega panterja, mita, ki nima nič opraviti s Karantanijo in ga poznamo iz ultradesničarske ikonografije, zgodovinarji pa opozarjajo, da je vzet iz grba avstrijske dežele Štajerske in prebarvan črno. Črno.

Zgodilo se je čisto blizu vas.
Zgodilo se je vam.
Zgodilo se je nam.
Tako je to v državi, kjer kultura ni dopuščena. Kje smo umetnost pustili zreducirati na en in edini kvalifikator: kapitalski donos.

Kolumna: Anja Zag Golob

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.