Stolp vile Rafut je visok 28 metrov. Foto: MMC RTV SLO/Ivana Zajc
Stolp vile Rafut je visok 28 metrov. Foto: MMC RTV SLO/Ivana Zajc

Mestna občina Nova Gorica bo tako v parku uredila dobrih 55.000 kvadratnih metrov, so danes sporočili iz vladne službe.

Občina, ki bo z deli začela predvidoma spomladi leta 2022 in jih končala predvidoma do poletja 2023, bo v okviru projekta zagotovila ustrezno dostopnost parka, obnovila sam park in uredila komunalno, prometno in ostalo infrastrukturo na območju ter tako preprečila njegovo nadaljnje pospešeno propadanje, so pojasnili v vladni službi.

Ohranitev naravne vrednote državnega pomena in kulturnega spomenika lokalnega pomena
Razpis za izbiro izvajalca za vzdrževalna dela in ureditvijo dostopa je novogoriška občina že objavila na svoji spletni strani. Ponudbe bodo sprejemali do 4. januarja.

"S tem bo zagotovila ohranitev naravne vrednote državnega pomena ter kulturnega spomenika lokalnega pomena, nekoč zasebni park pa bo po ureditvi popolnoma odprt za javnost. Urejena bo namreč krožna pot, ki jo bodo obiskovalci lahko prehodili v pol ure brez daljših postankov, ob tem pa si ogledali različne drevesne vrste," so zapisali v sporočilu za javnost.

Sorodna novica Orientalska vila Rafut propada, edini eksotični park v Sloveniji se zarašča

Ureditev Rafutskega parka ni povezana s prenovo Laščakove vile, saj je bilo to zaradi kratkih rokov ter visokih finančnih vložkov občine razdeljeno na dve ločeni funkcionalni celoti z jasno odločitvijo, da se najprej pristopi k obnovi parka zaradi širše uporabnosti in boljše izrabe za javni namen.

"Ob zaključku projekta revitalizacije se začne izvajanje rekonstrukcija objektov v parku, sredstva za slednje bomo iskali na drugih virih naslednje finančne perspektive EU-ja," je za STA povedal strokovni sodelavec za naložbe novogoriške občine Mitja Pekeč.

Objekt, ki bo vsebinsko uresničeval in povezoval različne vsebine in dogajanja
Vsebinsko pa bi morala biti Laščakova vila namenjena širši uporabi oz. se bo uporabljala kot galerija ali kot podoben javni program, del bo namenjen restavraciji. "Tu ne smemo zanemariti namena sklopa celotnega kompleksa parka, vključujoč tudi obstoječi vhodni objekt in garažo. Vsekakor mora to postati objekt, ki bo vsebinsko uresničeval in povezoval različne vsebine in dogajanja, vse ob predpostavki digitalnih in sodobnih pristopov k izvedbi programov. V pripravi je tridimenzionalno snemanje objekta, kar bo najprej podprlo željo novogoriške občine po predstavitvi dediščine oz. njene kulturne vrednosti in namembnosti ter podalo možnost nadgradnje v unikaten in širše prepoznaven programski okvir," je še povedal Pekeč.

Kot so še zapisali v vladni službi, so v zadnjih sedmih letih za razvoj in evropsko kohezijsko politiko za revitalizacijo degradiranih urbanih območij v mestnih občinah namenili 77,3 milijona evrov evropskih sredstev, s čimer so zagotovili obnovitev več kot 350.000 kvadratnih metrov omenjenih površin.