"Interier je primer sodobnega prepletanja javnega in zasebnega, bivanja in dela. Avtorica je uspešno odgovorila na problem odnosa med potrebno intimo stanovanja in javnosti odprto galerijo. To vsekakor presega polje arhitekture, saj zahteva predvsem spremenjen odnos uporabnikov – tako lastnika kot javnosti – do souporabe tradicionalno izključno zasebnih prostorov," je o umtniški rezidenci in galeriji Ravnikar zapisano v utemeljitvi. Foto: Mario Zupanov

Po besedah organizatorjev enomesečna prireditev od leta 2003 vrednoti in promovira vlogo oblikovanja v družbi ter opozarja na ustvarjalni potencial v Slovenji in regiji. Raznolik oblikovalski festival vključuje atraktivne dogodke in razstave ter izpostavlja najboljše dosežke v oblikovanju.

"Stol izhaja iz kroga kot popolne forme. S premišljeno povezavo več tradicionalno oblikovanih lesenih krogov so oblikovalci razvili ikoničen stol, ki bo zaradi kombinacije lesa in kovine, visokokakovostne obdelave ter vizualno skorajda skulpturalne forme dobrodošel poudarek v določenih prostorih,"so zapisali v utemeljitvi. Foto: Pikka/Mesec oblikovanja

Ob odprtju dogodka so v Mestni hiši v Ljubljani tradicionalno podelili slovenske nagrade za oblikovanje v kategorijah oblikovanje leta, interier leta in perspektivni. V prvi so podelili 12 in v drugi šest nagrad. Podelili so tudi deset nagrad perspektivni.

Sorodna novica Stanovanje znane galeristke v Ljubljani, ki je kot galerija

Od namiznih svetilk do smuči
Nagrado za oblikovanje leta je žirija podelila športno-potovalni jadrnici Elan E6 (oblikovanje Elan, Pininfarina, Humphreys Yacht Design, proizvajalec Elan, d. o. o.), Noordung električnemu kolesu (oblikovanje in proizvajalec Noordung), električnemu izvenkrmnemu motorju RemigoOne (oblikovanje Ajda Bertok, proizvajalec Remigo, d. o. o.), navijalniku avtomatskih ročnih ur Time Machine (oblikovanje Desnahemisfera; Klemen Smrtnik, Dejan Kos, naročnik Time Machine), EFEKT strgalniku za led (oblikovanje Marko Pavlinec, proizvajalec Rinz ROS, d. o. o.), posodi za sobne rastline Freesbee (Katjuša Kranjc, Rok Kuhar; RAKETA, proizvajalec Pikka), vgradnim pečicam Hisense, serija Hi6+ (oblikovanje Matevž Popič, Tomislav Krašovec, Urša Kovačič, naročnik Hisense, Gorenje Europe, d. o. o.), svetilki Next (oblikovanje Gašper Puhan, proizvajalec GeoEnergetika, d. o. o.), bralni in ambientalni namizni svetilki Pendulum (oblikovalec in naročnik Matej Štefanac), smučem Ripstick Tour 104 (oblikovanje in proizvajalec Elan, d. o. o.), hibridu med knjižno polico, kavno mizico in sedežno garnituro KAUCH Layer (oblikovanje Dejan Kos, proizvajalcu KAUCH) in stolu Olimp (oblikovanje Katjuša Kranjc, Rok Kuhar; Raketa; proizvajalec: Pikka).

Sorodna novica Dejan Kos in Klemen Smrtnik: "Razvili smo najboljši navijalnik za avtomatsko ročno uro na svetu"
Sorodna novica Rdeča pika pametni steklenici, ki pove podatke o pijači, in Elanovim smučem s podpisom Glena Plaka

Najbolj navdušujoči interierji
Za interier leta so v kategoriji zasebni interierji nagrajeni Stanovanje pod Gradom (avtorji Davorin Počivašek, Urban Petranovič, Astrid Magajna, Andreja Ajlec; Arhitekti Počivašek Petranovič), Interier Hiše T (avtorja Katjuša Kranjc, Rok Kuhar; Raketa, projektna skupina: Katjuša Kranjc, Rok Kuhar, Vesna Draksler, Laura Klenovšek, Lea Lipovšek, Maja Horvat) in Stanovanje T24 (avtor Žiga Kreševič).

V kategoriji javnih interierjev pa Pisarniška promenada v Ljubljani (avtorji Miha Čebulj; MCA – Miha Čebulj Arhitektura), Umetniška rezidenca in galerija Ravnikar LE < 3 avtorice Maje Stamenković (MA_ST_AR, celostna grafična podoba galerije Rok Mar) in ZOOFA (avtorji Studio Tina Rugelj architecture+design; Tina Rugelj, sodelavci Metka Janko, Iza Šentjurc, Urška Škrap).

"Interier Hiše T je oblikovan po načelih vrhunskega italijanskega oblikovanja, ki gradi na upoštevanju celovitih občutenj prostora: na igri svetlobe, oblike, teksture, materialov in taktilnosti. Sozvočje posameznih prostorov je povezano v sekvenčno doživljanje atmosfere. Avtorjem je uspelo v sicer generični stavbni volumen vnesti presenetljivo eleganco, gosposkost, ki je odraz želja in kultiviranosti naročnika," beremo v utemeljitvi. Foto: Žiga Lovšin

Strokovno žirijo za oblikovanje leta so sestavljali Lenka Bajželj, Mateja Panter, Maja Tasič Demšar, Jelena Pirkmajer, Branko Uršič in predsednik Matjaž Zorc. Strokovno žirijo za interierje leta pa Ana Gruden, Peter Gabrijelčič, Aleksander Ostan in predsednica Kristina Dešman.

"Pisarniška promenada gradi na dualnosti delovnega procesa zasebnega IT-podjetja, ki zahteva na eni strani intenzivno delo manjših skupin in hkrati druženje v enotnem prostoru, ki omogoča naključne interakcije med zaposlenimi. Koncept temelji na ideji ulice kot javnega prostora srečevanja, ki jo obdajajo bolj zasebni prostori tišine in zbranosti. V ulici so ločene tudi manjše izolirane srečevalnice (kapsule), ki so prostor intimnejšega druženja znotraj javnega prostora." Foto: Janez Marolt

Najbolj perspektivni
Nagrada perspektivni v kategoriji modnega oblikovanja gre Neži Simčič, Pii Šilec in Hani Tavčar. Nagrado perspektivni na področju industrijskega oblikovanja prejmejo Lea Berlic, Rok Kladnik, Katarina Remic, skupina študentov Špela Bogataj, Lara Tominec in Luka Vesel ter skupina absolventov podiplomskega študija Žan Girandon, Pia Groleger in Luka Pleskovič. Na področju arhitekture prejmeta nagrado perspektivni Petra Čoko in Aliia Iusupova.

Med dobitniki nagrade perspektivni na področju modnega oblikovanja je tudi Neža Simčič, ki v svojem delu prepleta preteklost s sodobnostjo s poudarkom na recikliranju in upcikliranju ter drugih trajnostnih principih. Foto: Lovro Lukič
Med dobitniki nagrade perspektivni na področju modnega oblikovanja je tudi Neža Simčič, ki v svojem delu prepleta preteklost s sodobnostjo s poudarkom na recikliranju in upcikliranju ter drugih trajnostnih principih. Foto: Lovro Lukič

Poklon dozdajšnjim dosežkom
Podelitvi nagrad je sledilo odprtje razstave v osrednjem atriju Mestne hiše. Razstava 20 let Meseca oblikovanja je poklon dosežkom slovenskega oblikovanja, ki naj bodo temelj porajanja novega, naprednega. Bogata tradicija kreativnih industrij je pogosto prezrta, pa vendar brez spoštovanja preteklega ne moremo ustvarjati novega, so zapisali v Zavodu Big.

V sklopu Meseca oblikovanja bo 27. oktobra na Ljubljanskem gradu potekal BIG design festival. Konferenca Big Design: napredek opolnomočen z oblikovanjem – včeraj, danes, jutri bo ponudila prostor za interdisciplinarni dialog o vlogi oblikovanja in arhitekture v luči neizbežnih globalnih sprememb.

Mesec oblikovanja se bo odvijal na 61 lokacijah, po katerih popelje za lažjo orientacijo zasnovan zemljevid. Foto: BoBo
Mesec oblikovanja se bo odvijal na 61 lokacijah, po katerih popelje za lažjo orientacijo zasnovan zemljevid. Foto: BoBo

Njen namen je problematizirati zastarele koncepte, provocirati in navdihniti z novimi idejami ter odpreti prostor za vizionarska razmišljanja kot odgovor na izzive 21. stoletja. Na konferenci bodo sodelovali oblikovalci, arhitekti, managerji in strokovnjaki za blagovne znamke.

Podelili bodo tudi nagrade BIG SEE za oblikovalsko odličnost v jugovzhodni Evropi v kategorijah produktnega in modnega oblikovanja ter oblikovanja v lesu in turizmu. Prav tako bodo podelili nagrado BIG SEE vizionar za izjemen doprinos k razvoju oblikovanja v regiji.

Na Ljubljanskem gradu bo na ogled razstava Shine. Kuratorji razstave so raziskovali, ali še obstajajo razlike med zahodno in jugovzhodno Evropo na področju produktnega in modnega oblikovanja, oblikovanja v lesu ter oblikovanja za turizem. Ali obstajajo slogovne, tehnične, nacionalne, regionalne posebnosti, ali so tri desetletja vse tesnejšega sodelovanja prinesla dokaj podobno ustvarjalno okolje.

Mesec oblikovanja bo ponudil tudi Oblikovalska foruma 2022 in BIG SEE debati, Oblikovalsko okuševalnico in projekt Dizajn v mestu.

S podelitvijo nagrad se je začel Mesec oblikovanja