Prenovljeni Glavni trg v Novem mestu. Foto: Peter Žunič Fabjančič
Prenovljeni Glavni trg v Novem mestu. Foto: Peter Žunič Fabjančič

Kot so zapisali ob razstavi, razstavljeni arhitekturni dosežki ponujajo tudi svojevrstne odgovore na nove družbene izzive in je hkrati tudi najpomembnejši prikaz sodobne slovenske arhitekture.

Razstava razkriva ne le zgrajene stavbe, temveč odkriva tudi odnos politike in gospodarstva do arhitekture ter intenzivnost zanimanja širše javnosti do grajenega prostora: kakšna je slovenska arhitekturna usmeritev, koliko javnih natečajev je bilo izvedenih, koliko javnih stavb je bilo zgrajenih, koliko zgrajenih hiš so načrtovali arhitekti ...

Na razstavi je predstavljenih 117 arhitekturnih in 16 študentskih projektov več kot 150 avtorjev, od urbanističnega načrtovanja do arhitekturnih zasnov in prenov javnih zgradb, večstanovanjskih stavb, enodružinskih hiš in interjerjev, pa tudi projekti grafičnega in industrijskega oblikovanja ter pisanje o arhitekturi. Na tokratni razstavi bodo sicer na ogled projekti, nastali še pred izbruhom novega virusa.

"Arhitekturo predstavljamo v galeriji, da bi jo ljudje resnično opazili in videli. Da bi postali pozorni na okolje, ki nas vsakodnevno obdaja, a ga večinoma sprejemamo nezavedno, kot nekaj samoumevnega, čeprav še kako vpliva na kakovost našega življenja. Arhitektura je najbolj javna od vseh umetnosti. Okolje in prostor opredeljujeta vse nas in naše življenje mnogo bolj, kot se tega zavedamo," je v uvodniku kataloga zapisal arhitekt in profesor na ljubljanski fakulteti za arhitekturo Aleš Vodopivec.

Svet se s pandemijo spreminja. Kako se na spremembe odziva arhitektura? Eno od spoznanj je, da ljudje, ne glede na kulturno poreklo in versko prepričanje, potrebujejo odprt, urejen in ozelenjen javni prostor, dober javni transport ter dostopno in vrhunsko zdravstveno oskrbo. In da je fascinacija s formo, ki ne izhaja iz dobre vsebine, mimo, so še zapisali.

Članska in študentska dela za razstavo že vrsto let izbirata posebni komisiji, celotni projekt pa nastaja v organizaciji Marinke Škrilec Lukač, v postavitvi Sonje Miculinić in oblikovanju Nene Gabrovec.

Bienalno razstavo članov DAL-a v CD-ju prirejajo od leta 2000.

Razstava bo na ogled do 11. aprila, vstop je prost.