Foto: BoBo
Foto: BoBo

Priznanje Evropskega središča za kulturno dediščino je za Center Rog prišlo v času, ko se še vedno bojuje za dobro javno podobo. Direktorico Centra Rog Renate Zamida veseli, da jih je središče izbralo kot zgled dobre prakse za razvoj kulturne dediščine za namen spodbujanja pozitivnih sprememb, ustvarjanja pomembnega vpliva na mesto in odgovarjanja na lokalne izzive. Ob tem upa, da bodo tem ciljem v Rogu še naprej uspešno sledili.

Na razpis je prispelo 40 prijav iz 33 mest iz vse Evrope, ne le iz 27 članic Unije, je še dodala Zamida na redni novinarski konferenci Mestne občine Ljubljana (MOL). Spomnili so tudi, da je tudi pilotni projekt za Center Rog, Rog lab, leta 2018 prejel nagrado mreže Eurocities za inovativnost. Mreža Eurocities, katere članica je tudi Ljubljana, bo zdaj izbrane projekte v naslednjih mesecih podrobno predstavila s tematskimi obiski in seminarji ter namenskimi članki.

Poleg Centra Rog so v deseterici dobrih praks še projekti iz Gyumrija iz Armenije, belgijskega mesta Ostende, francoskega Nantesa, škotskega Glasgowa, Barcelone iz Španije, Kalandre iz Grčije, Zabrzeja iz Poljske, Guimaraesa iz Portugalske in Stockholma iz Švedske.

Ob pohvalah, ki da jih prejema, župana Zorana Jankovića veseli prepoznava na ravni EU-ja. Upa, da tudi s tem priznanjem "tistim, ki so imeli toliko povedati čez Rog, počasi zaprejo usta". Že na začetku prenove nekdanje tovarne Rog pa tudi pozneje, kot recimo ob njenem uradnem odprtju zasebne narave, je prihajalo do protestov nekdanjih uporabnikov prostora. Posredovati je morala tudi policija.