"O morebitnem dodatnem podaljšanju bo mogoče govoriti, ko se bodo razmere zaradi novega koronavirusa stabilizirale," so sporočili.

Foto: Elea iC
Foto: Elea iC

Je pa Mestna občina Ljubljana (MOL) družbi Strabag podaljšala rok za dokončanje prenove: po novem je rok dokončanja 26. maj 2021. Dodatek k pogodbi so podpisali 3. marca, do njega pa je prišlo zaradi zahteve izvajalca za podaljšanje roka in nominacije novega podizvajalca. Družba Strabag je za podaljšanje zaprosila iz dveh razlogov – zaradi neugodnih vremenskih razmer spomladi 2019, ko zemeljskih del in rušenja notranjih sten ni bilo mogoče izvajati z načrtovano hitrostjo, ter zaradi tršega konglomerata pri izkopu kleti, so pojasnili na občini.

Sorodna novica Ljubljana s prenovljeno Cukrarno kot metropola sodobne umetnosti

V Cukrarni trenutno poteka zadnja faza izkopa kletne etaže, obbetoniranje notranjih sten, montaža prečnih jeklenih nosilcev strehe, montaža hironville pločevine na strehi objekta in montaža okenskih okvirjev, so še zapisali na občini.

Zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa potekajo dela trenutno v manjšem obsegu, kot je predvideno. Ali in za koliko se bo dokončanje zaradi tega še dodatno zamaknilo, na občini ne morejo predvideti, o morebitnem podaljšanju pa bodo lažje govorili, ko se bodo razmere stabilizirale, pravijo.

Odprt in enovit prostor brez starejših notranjih elementov
Prenovo Cukrarne so zasnovali v arhitekturnem biroju Scapelab. V skladu s spomeniškovarstvenimi smernicami se pri objektu ščiti le zunanja fasada z mrežo oken. Ker je bil objekt večkrat prezidan, so se v arhitekturnem biroju odločili za odstranitev vseh notranjih konstrukcijskih elementov ter vzpostavitev enovitega, odprtega prostora. V veliko praznino bosta vstavljena dva velika galerijska volumna, lebdeča nad parterjem.

Parter je zasnovan kot javni pokrit trg, povezan z zunanjim prireditvenim prostorom na dvorišču ter promenado ob Ljubljanici. Prestolnica naj bi s prenovo Cukrarne pridobila razstavne prostore v obsegu 5400 kvadratnih metrov.

Foto: Scapelab
Foto: Scapelab

Razstavišče in klubski prostor
Objekt bodo upravljali Muzej in galerije mesta Ljubljane. V Cukrarni bodo predvidene občasne razstave in drugi dogodki. V enem od prostorov Cukrarne bo tudi klubski prostor, posvečen različnim glasbenim žanrom. Tam bo tudi bar z nekaj kulinarične ponudbe. Delovala bo tudi knjigarna, ki bo nekakšen hibrid med knjigarno, knjižnico in prostorom druženja, skupnega dela in manjših dogodkov, povezanih predvsem z izobraževanjem in literaturo.